Најновије

Исламска држава зарађује три милиона долара дневно

ВAШИНГTOН - Џихадисти Исламске државе, коjи су се у почетку ослањали на финансиjску подршку богатих донатора у Персиjском заливу, постали су самоодржива финансиjска институциjа попут мафиjашке организациjе коjа дневно зарађуjе више од три милиона долара од криjумчарења нафте, трговине људима, крађе и изнуде, наводе амерички обавештаjни званичници и ексерти.
Исламска држава (Фото: rediff.com)

Исламска држава (Фото: rediff.com)

Ресурси те екстремистичке групациjе превазилазе било коjу другу терористичку организациjу, рекао jе за AП jедан амерички обавештаjни званичник коjи jе желео да остане анониман. Велики приходи jедан су од разлога за забринутост америчких званичника, мада не постоjе подаци да ова група планира нападе на СAД. Исламска држава заузела jе велике делове Сириjе и Ирака и контролише 11 нафтних поља у обе земље. Продаjе нафту и другу робу старим криjумчарским каналима у земљама против чиjих влада се бори - у курдским областима на северу Ирака, у Tурскоj и Jордану, кажу аналитичари.
Прочитајте још: НАТО „вежба“ на западу Украјине
Aмерички обавештаjни подаци наводе да те владе нису умешане у криjумчарење нафте, али Oбамина администрациjа врши притисак на њих да учине више на сузбиjању исламиста. Припадници Исламске државе продаjу нафту у цистернама по цени од 25 до 60 долара за барел чиjа jе тржишна цена преко сто долара. Профит од нафте прелази три милиона долара дневно, каже Луаj ал-Kатеб, стручњак Брукингс института у Дохи. Џихадисти такође зарађуjу на стотине милиона долара од шверца антиквитета из Ирака коjе продаjу у Tурскоj, као и милионе долара од трговине људима, пре свега жена и деце коjе продаjу као сексуално робље. Исламска држава остваруjе приход и од изнуда, откупнина за отете таоце, као и крађа из градова коjе jе заузела, кажу аналитичари. "Њихове финансиjске активности подсећаjу на активности jедне мафиjашке организациjе. Добро су организовани, систематски и спроводе своjе намере путем застрашивања и насиља", каже jедан други обавештаjни службеник. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА