Најновије

Лекови и за плићи џеп

Предвиђене ниже цене медикамената уштеда за државну касу, као и за грађане. Нова листа, коју је РФЗО већ усвојио, чека одобрење Владе Србије.
Фото: malade-mais-heureux.com

Фото: malade-mais-heureux.com

Дa ли су цене лекова код нас нереално високе, или је куповна моћ грађана који имају потребу за медикаментима, премала, тек најављено појефтињење лекова који се издају о трошку Фонда за здравствено осигурање од 30 до 50 одсто обрадоваће како државну здравствену касу, тако и џепове пацијената. Нова листа лекова, коју је Републички фонд за здравствено осигурање већ усвојио, чека да је Влада одобри. Њена примена је након консултација са фармацеутским кућама и Министарством здравља договорена за почетак следеће године, мада се из РФЗО све чешће чује да би желели да лекови појефтине што је пре могуће. Јер, новом листом Фонд би за лекове који се издају на рецепт уштедео скоро пет милијарди динара годишње. Отприлике исто толико се слије у здравствену касу из џепа грађана и то само за партиципацију на лекове који се издају на рецепт. Примера ради, пацијент после инфаркта миокарда месечно само за партиципацију за основне лекове мора да плати и до 4.000 динара. Највише новца грађани издвајају за лекове са листе А1, где за неке медикаменте морају да дају и 80 до 90 одсто од вредности лека, а по правилу ти лекови су међу најскупљима. Све чешће се догађа да пацијенти траже да се одређени лек замени јефтинијим, односно оним за који је износ партиципације нижи. Тако пацијенти од лекара неретко захтевају да им уместо лека са А1 листе, где се плаћа процентуално учешће у цени медикамента, препишу лек са А листе, где корисник издваја фиксно 50 динара партиципације. - Грађани Србије тренутно плаћају од 10 до 90 одсто цене лека, а коначан циљ је да се партиципација укине, или да се издваја симболичан износ од 50 до 100 динара - кажу у РФЗО. То ће, најављују у РФЗО, бити могуће када се остваре уштеде због мањег издвајања из здравствене касе за лекове који су на позитивној листи.
Прочитајте још:Тмурно време вас чини тужним и безвољним?Избегните прерану смрт: 4 фактора одређују ваш животни век
Представници произвођача лекова, који су се још пролетос побунили због смањења цене медикамената, сумњају да ниже цене лекова могу да доведу до несташице, нарочито оних најјефтинијих медикамената. С друге стране, као противаргумент, РФЗО наводи да су лекови код нас скупљи него у околним земљама. Подаци Светске банке чак показују да су лекови који се у Србији најчешће прописују (пре свега лекови за кардиоваскуларне болести) скупљи од истих таквих лекова на тржишту Велике Британије у просеку за 15 одсто! Осим смањења партиципације и крајње цене лекова, РФЗО је најавио и увођење нових, иновативних терапија на „позитивну листу“ од јануара 2015. године, али није прецизирано који савремени лекови ће на њу доспети. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА