Најновије

БУДИТЕ ОПРЕЗНИ: Овако изгледају скривени симптоми рака

Малигне болести данас све чешће погађају и људе млађег и средњег узраста, па ако вам необични симптоми трају, не игноришите их јер сте „премлади“ за озбиљну болест, саветују лекари.
Фото: eofdreams.com

Фото: eofdreams.com

Људи често игноришу симптоме малигних болести све док болест не напредује, а управо је рана дијагноза најбољи адут за лечење. Откријте ране симптоме рака. Нема правила Малигне болести данас све чешће погађају и људе млађег и средњег узраста, па ако вам необични симптоми трају, не игноришите их јер сте „премлади“ за озбиљну болест, саветују лекари. Пролазне тегобе са здрављем не треба да вас превише брину, али ако симптоми не пролазе ни након три до четири недеље, обавезно посетите лекара и решите се сумњи. Необјашњиво мршављење Већина пацијената оболелих од рака након постављење дијагнозе накнадно примећују да су драстично смршали, али нису томе придавали на важности. Губитак до два килограма није забрињавајући, али све више од тога без да сте променили своје навике у исхрани или почели да вежбате разлог је за одлазак на преглед. Хроничан умор Ако осећате свакодневни мањак енергије, с потешкоћом устајете из кревета и заспите исте секунде након што сте легли упркос томе што довољно спавате, посетите лекара. Хроничан умор најчешће је симптом преоптерећеног имунитета. Иако разлог не мора да буде малигни процес, већ нека друга хронична болест или поремећај хормона штитне жлезде, ако траје дуже од три недеље, идите код лекара. Стални бол Бол је пратилац упале, проблема с имунитетом, али и настанка циста које могу да буду малигне. Било да је реч о упорној главобољи, болу у костима или абдомену, бол који не пролази за две недеље може да буде предзнак малигног процеса и треба да се утврди њен тачан узрок. Промене на кожи Кожа је највећи орган људског тела, а осим необичних младежа или рана који могу да представљају појаву меланома, кожа може да одаје и симптоме других тумора. Обратите пажњу на сталне подочњаке, жутило коже, хиперпигментацијске мрље и љушћење коже, па се посаветујте с лекаром. Промене с мокрењем и пробавом Упорне пробавне тешкоће у облику пролива, затвора или честих столица, у комбинацији с надутошћу или крварењем чест су показатељ рака у пробавном систему, али могу да упућују и на рак простате или јајника. Ако имате потешкоћа с мокрењем, а оне трају дуже од две недеље, тражите прегледе и не приписујте те симптоме само „упали“. Кашаљ, грлобоља… Било да сте пушач или не, важно је да обратите пажњу на сваки облик кашља који не пролази месец дана, али и на честе грлобоље или промене на слузници уста или језика. Ако вам не помаже терапија са антибиотицима и упала се стално враћа, тражите специјалистички преглед, а не само онај доктора опште праксе.
Прочитајте још:Доктор поручује: Није лоше попити дневно 2,5 литара пива!Како да се изборимо са стресом
Појава квржица Необјашњиве квржице или појава отока на кожи могу да буду специфичан симптом рака дојке, тестиса или лимфних чворова. Такође, лимфни чворови могу да реагују на малигне процесе у оближњим органима, а тестирање је врло једноставно – пункција ће тачно да утврди право стање ствари. Стална температура Повишена и упорна температура која се јавља без пратећих симптома грипа или прехладе је знак за преглед, кажу лекари. Температура је чест пратилац појаве малигних процеса јер настаје као резултат активирања одбрамбеног система тела. Извор: 24сата.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА