Најновије

КАТАЛОНИЈА: Резултати у Шкотској немају утицај на нашу независност!

Активисти који се боре за отцепљење Каталоније од Шпаније, навели су да гласање у Шкотској има мали утицај на њихову одлуку да се изборе за незавснст Каталоније.Посланик у каталонској националној скупштини Рикард Хене изјавио је да се у Шкотској догодило оно што су присталице каталонског отцепљења од Шпаније и очекивали, а да је кампања за отцепљење Каталоније после шкотског референдума само ојачала.
Каталонци знају шта хоће (Фото: gocarttours.com)

Каталонци знају шта хоће (Фото: gocarttours.com)

Посланик у каталонској националној скупштини Рикард Хене изјавио је да се у Шкотској догодило оно што су присталице каталонског отцепљења од Шпаније и очекивали, а да је кампања за отцепљење Каталоније после шкотског референдума само ојачалаОно што је важно, истакао је он, јесте да је референдум одржан и да су Шкоти могли да изразе своју колективну вољу."Оно због чега им заиста завидимо јесте што су имали могућност да гласају. Ми се зато боримо", рекао је Хене. Посланици у каталонском парламенту треба данас поподне да усвоје закон на основу кога ће им бити омогућено да легално одрже референдум о судбини Каталоније, како су и планирали 9. новембра, за који шпанска влада није дала сагласнст. "Данас је веома важан дан", рекао је Хене и додао да Каталонска национална скупштина организује поподне скуп испред каталонског парламента на коме ће грађани подржати нови закон. Договор о расписивању референдума о суверености Каталоније постигле су 12. децембра 2013. сепаратистички настројене политичке партије у Каталонији и тада је договорено да се гласање одржи 9. новембра ове године.
Прочитајте још:Шкотски премијер поднео оставку!За комисију ЕУ, Војводина припада Хрватској!Говор Слободана Милошевића од 2. октобра 2000. којим је предвидео будућност?
Председник регионалне владе Каталоније Артур Мас тада је нагласио да ће референдум бити одржан, док је шпански министар правде Алберто Руис Гаљардон изјавио да референдум неће бити одржан, јер шпански Устав такву могућност не дозвољава. Уставни суд Шпаније донео је одлуку 25. марта 2014. да је најављено одржавање референдума о независности Каталоније, планираног за 9. новембар, неуставно. Према шпанском Уставу, регија "не може једнострано да распише референдум на којем ће самостално одлучити о својој интегрисаности у Шпанију". Председник Владе Шпаније Маријано Рахој недвосмислено је нагласио да само читав шпански народ има право да одлучи шта је Шпанија. Мадрид планира да то питање изнесе пред шпански Уставни суд, који ће готово сигурно закључити да би гласање било незаконито. С друге стране, неки сектори каталонског естаблишмента, поготову левичарски, сматрају да би Барселона требало да одржи референдум без обзира на потенцијалну судску одлуку, а у том духу је каталонски парламент недавно усвојио неколико закона који су, према левичарима, учинили референдум законитим. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА