Најновије

Кина се спрема за Трећи светски рат између САД и Русије!

ПЕКИНГ - У изјави за државне новине Пиплс дејли, кинески професор Хан Ксудонг упозорава да Пекинг треба да се припреми за надолазећи Трећи светски рат који ће настати због конфликта САД и Русије око Украјине.
Кина - светска суперсила! (Фото: Flickr/RandomWire)

Кина - светска суперсила! (Фото: Flickr/RandomWire)

- Како се украјинска криза продубљује, међународни посматрачи су постали све више и више забринути због директног војног сукоба између САД и Русије. Чим се појави оружано ривалство, вероватно је да ће се проширити на цео свет. Ми предвиђамо да ће избити светски рат, пише Ксудонг, наводећи да је „свет ушао у нову еру у смислу светског ратовања“, базирану на интернету и концепту поморске снаге. Професор наставља с упозорењима: „Вероватно је да ће се Трећи светски рат  борити за превласт на мору, и да Пекинг, како би се Кина припремила за надолазећи конфликт, мора да „развије своју војну снагу на основу светског рата“, како не би постала пасивна жртва у предстојећим догађајима. Наглашавајући да „САД појачано прети прекоморским интересима Кине“, Ксудонг упозорава да Пекинг „мора да размишља о трећем светском рату при развитку војних снага, посебно морских и ваздухопловних снага“. Ксудонгови коментари нарочито долазе до изражаја после извештавања да је Пекинг недавно преместио 12.000 војника на границу са Русијом. Аналитичари подсећају да се то никад до сада у историји Кине није догодило, и да је војска која је премештена на границу Русије послата тамо као будућа подршка Русији. Западни медији о том маневру кинеске војске нису извештавали а руски су углавном прелазили преко тога без коментара. Битно је то да је Кина послала уз војску и тешко наоружање са најмодернијом навигацијом. Аналитичари предвиђају да то има везе и са постигнутим споразумима у гасној и војно-производној сфери. Економиста Мартин Армстронг наводи да се Ксудонгове примедбе односе и на Јапан. - Популарност за рат са Јапаном све више расте у Кини. Водите рачуна само да се Кина не супротставља НАТО-у као Русија. Изгледи да ћемо бити сведоци конфликта у Азији који се убрзано приближава, написао је он. Кина и Русија су се зближиле последњих месеци у циљу да две суперсиле формирају другачији мултиполарни систем спрам униполарног светског система који представљају НАТО, ЕУ и САД.
Прочитајте још:

Медведев: Нећемо се затварати, напротив…

Крим ће добити сигурну заштиту!

Ове две државе су недавно почеле са изградњом цевовода који ће, према уговору од 400 милијарди долара, достављати гас Кини из Русије, што је највећи уговор о достави природног гаса још од распада СССР.Раније овог месеца, генерал Јури Јакубов, виши званичник руског Министарства одбране, рекао је да део Московске ревизије о војној доктрини укључује третирање САД и њених НАТО савезника као непријатељску претњу према којој може да се лансира превентивни нуклеарни напад. Чињеница је да је руски председник Путин издао смернице које су усвојене и да се Русија суштински другачије поставила према САД и ЕУ. САД и ЕУ су практично ушли у Украјину и дошли на границе Русије која више нема простора за маневар и мора ући у нуклеарни сукоб са САД и ЕУ. Загонетка је то што ЕУ улази у конфликт који у случају ескалације у нуклеарни сукоб губи апсолутно све без шанси за опоравак у следећих неколико векова, за разлику од Русије која је приморана да прихвати сукоб ради одбране егзистенцијалних интереса. Извор: Интермагазин.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА