Најновије

Русија постаје лидер у извозу житарица

МОСКВА - Извоз руских житарица обара рекорде: у августу је у иностранство продато преко 4,5 милиона тона житарица. Разлог за то није само богата жетва. Русија на светско тржиште испоручује житарице изванредног квалитета престижући конкуренте по мн
Mосква (Фото: sofaraa.net)

Mосква (Фото: sofaraa.net)

Ове године је жетва житарица обилна. Томе погодује и време – ништа не омета сакупљање летине, истиче председник Руског савеза произвођача житрица Аркадиј Злочевски:

Наша прогноза за жетву 2014. године је 104 милиона тона житарица плус-минус 2 милиона тона у зависности од времена. У спремиштима се налази већ 87 милиона тона, што је измерено вагама за силосе. Мислим да се ова цифра неће значајно променити, пошто је време лепо и зрно је суво. Притом се добрим темпом одвија сетва озиме, односно, поставља се темељ за будућу летину. Засејано је већ више од 8 милиона хектара. У плану је два пута више. До сада је темпо сејања озиме бржи у поређењу с прошлом и претпрошлом годином.

Прочитајте још: Немачке војне фирме напуштају земљу због санкција Русији!Медведев: Ми смо пристојан свет!

Русија традиционално око четвртине жетве житарица извози. Али стручњаци прогнозирају да ће се ове године испоруке у иностранство повећати и да ће достићи 30 милиона тона. Томе, наравно, иде на руку добра жетва. Међутим, постоји још један важан фактор – квалитет зрна. Руско је одлично. А произвођачи из Украјине, Румуније и Француске су подбацили. Кишно лето је довело до тога да француска пшеница врло брзо проклија и постаје неупотребљива за прављење млинско-пекарских производа. Значајне количине сопствене жетве ће морати да се искористе у сточној исхрани, а пшеница високог квалитета за домаће потребе ће морати да се набавља од суседа.

Проблеми конкурената из иностранства иду на руку руским произвођачима житарица. У августу је оборен рекорд месечног извоза. Притом пољопривреднике посебно радује то што је у структури извоза приметно порастао удео пшенице која служи за производњу брашна с високим садржајем протиена. До краја лета у иностранство је послато већ 4,2 милиона тона пшенице, 411 хиљада тона јечма, 15 хиљада тона кукуруза. Ако се ствари тако буду одвијале и даље, Русија има све шансе да заузме треће место по извозу култура житарица – после САД и Канаде – већ ове године, односно 9 година пре него што се претпостављало у Организацији за храну и пољопривреду УН (ФАО).

Извор: Глас Русије  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА