Најновије

Симпо на климавим ногама

Обнова производње у "Симпу", оживљавање или одржавање у животу? Држава ће нарасле дугове компаније регулисати конверзијом у капитал, 5,8 милијарди динара претвориће у 80 одсто власништва.
Симпо пред затварањем (Фото:asklogo.com)

Симпо пред затварањем (Фото:asklogo.com)

Компанија "Симпо" ради са 30 одсто капацитета. До сада су му владе неким закључцима помагале, или негативном кампањом одмагале, тврди руководство. Сада, верују, држава ће урадити праву ствар. Нарасле дугове регулисаће конверзијом у капитал, 5,8 милијарди динара претвориће у 80 одсто власништва. Да ли ће то спасити фирму својевремено познатију од "Икее"? Не производе се ни дневни боравци ни спаваће собе. Мук је у хали. Од 4.000 око 200 радника позвано је да се врати на посао. "Радим 34 године и никада није било да се не ради оволико дуго", каже један радник "Симпа". Недостаје репроматеријал да би тапетарска фабрика радила пуном паром. То значи да ради шест пута више људи. Њихов шеф верује да ће радити у октобру. "У овом тренутку имамо уговорене послове од 1.700.000 евра. Ми ћемо прво водити рачуна о тим купцима", каже Горан Јовановић, директор фабрике тапетарских производа. Ради и шивара. Свега десетак жена. "Нама је свеједно да ли је држава, да ли приватник – само да радимо", каже једна радница. Плате касне четири месеца. Око 300 радника је на боловању, а добар део на лажном. Нико неће тиме да се бави, кажу у "Симпу". Македонка Риска није међу њима. Воли посао од којег живи 25 година. Риска за машином која припрема материјал за кројење гарнитура. Та машина је једна од најмодернијих које "Симпо" поседује, кошта 440.000 евра и може да опслужи три фабрике. Ипак, неопходна је модернизација "Симпових" погона, за шта је потребно око 10 милиона динара. "Симпо" има објекте и ван Србије – само у Македонији 11 малопродајних. "Тешко нам је пао овај период када нисмо добијали робу, одржало нас је поверење купаца и невероватно поверење у фабрику", каже Јасмина Трајковска, директорка малопродаје "Симпа" у Македонији. Поверење у Србији се истањило. Дугови су нарастали и "Симпо" је постајао неконкурентан. Држава ће за 5,8 милијарди дуга постати власник 80 одсто компаније. Дванаест одсто остаје малим акционарима, а осам одсто ће бити друштвени капитал. Како је вредност акције 1.800 динара, има оних који верују да држава скупо плаћа. Руководство у Врању није међу њима. Поручује – завршите конверзију до краја године.
Прочитајте још:Катастрофална статистика: Срби штеде на храни да би имали за лекове, расте број алкохоличара!Да ли нам прети зима без грејања?
У седишту у Београду имају нешто другачију визију спаса фирме. "Конверзија је само први корак као што је мировање обавеза према банкама. Решење проблема 'Симповог' пословања и развоја – у поступску приватизације", каже извршни директор Борислав Милачић. Без политике "Симпо" не би ни успео ни пропао, кажу радници који неће пред камере. Овде штоф мирише страначким бојама – некад црвено, данас више на плаво. Важан је за југ, ништа мање за Београд. "Симпо" је својевремено опремао хотеле широм света почев од Норвешке, Шведске, Данске, Кипра... Неке од тих соба могу се видети у изложбеном простору "Симпо-лајн". Последњи хотел који је опремљен био је у Хрватској прошле године. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА