Најновије

Украјина: НАТО није у стању ни да изброји руске војнике

"Флуидност кретања руских снага и снага које подржава руска војска напред и назад преко границе са Украјином чини готово немогућим схватити њихов број", искрено је рекао амерички генерал Филип Бридлав.
Генерал Филип Бридлав (Фото: stripes.com)

Генерал Филип Бридлав (Фото: stripes.com)

Бридлав је рекао да су руске снаге и даље у Украјини, али није прецизирао њихов број већ само рекао да је њихов број "значајно опао" у односу на огроман број који је био тамо пре више од недељу дана. "Они се, међутим, нису вратили кући и још увек су на располагању да се врате у Украјину ако би тако желела руска влада", каже Бридлав. Русија је померила одређене своје снаге према југу Украјине ради притиска на лучки град Маријупољ, пренела је агенција Ројтерс. Упитан да ли је руски циљ повезивање са својим снагама на Криму дуж украјинске обале, Бридлав је рекао:" Не бих да спекулишем о томе шта им је намера, али су свакако оставили потребну војску која може да предузме акције дуж те обале ако би то изабрали". Бридлав је рекао да је НАТО забринут због руског наоружавања Крима. "Приобалне крстареће ракете које су тамо, систем против-ваздушне одбране који је тамо постављен може да изврши велики утицај на северу Црног мора и на оне који оперишу на северу Црног мора. И то је брига за све нас", оценио је Бридлав. "Чули смо данас неке могуће нове споразуме...и наша је искрена нада и жеља да... две сукобљене стране могу да постигну договор и поново успоставе прекид оружаних сукоба", закључио је Бридлав.
Прочитајте још:Виктор Лента: Ратовао сам у Авганистану, Чаду, Обали Слоноваче, а у Новорусији остајем до победе!Порошенко: Изгубили преко 50 одсто ратне технике!
ПРИМИРЈЕ САМО НА ПАПИРУ Врховни командант НАТО за Европу мало верује у двонедељно примирје између украјинске војске и проруских снага, сукобљених на истоку Украјине. У обраћању новинарима у престоници Литваније Вилњусу, Бридлав је рекао да је споразум постигнут овог месеца "примирје само по називу, али оно што се догађа на терену је потпуно друга прича", пренела је агенција АФП. Ниво насиља, укључујући број артиљеријских паљби последњих неколико дана, исти је као и пре прекида ватре, рекао је Бридлав. Амерички генерал је изразио наду да ће се то променити као и да ће споразум постигнут јуче, о формирању тампон-зоне између украјинске војске и проруских снага, довести до стабилизације ситуације. Бридлав се налази у Вилњусу на састанку војних шефова НАТО, који су разговарали о више питања, укључујући ситуацију у Украјини и односе са Русијом. Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА