Најновије

Ако Руси нападну, Амери бране хрватска острва!

Ако би Русија одлучила да крене према Одеси, балтичким државама - или према Јадрану - ми морамо да расправимо шта бисмо били спремни да урадимо војно, рекао је генерал Демпси.
Мартин Демпси (принтскрин: NBC news)

Мартин Демпси (принтскрин: NBC news)

Начелник Здруженог штаба Оружаних снага САД генерал Мартин Е. Демпси аутор стратегије борбе против радикалних исламиста, дошао је у посету Хрватској, и говорио о ширењу опасног ИСИЛ, али и о геополитичким превирањима на истоку Еуропе. На питање о руској улози у сукобима у Украјини рекао је како је јасно да је Москва у ту земљу већ послала своју војску, премда то упорно негира, а сматра да би руска војна присутност у Украјини могла и да се повећа. Намере Русије нису му сасвим јасне, али истиче да су активности Москве под сталном присмотром.
Прочитајте још:
"Као војник морам стално да имам пред очима најгори сценарио. Дакле, ако би Русија одлучила да крене према Одеси, балтичким државама - или према Јадрану - ми морамо да расправимо шта бисмо били спремни да урадимо војно и шта бисмо препоручили нашим изабраним лидерима", изјавио је генерал Демпси за Јутарњи лист. Рекао је и да је Хрватска кључни амерички савезник у региону. "Желим да нагласим да сам дошао у Хрватску јер је она кључни савезник у региону и има интерес и утицај на руску агресивност према северу и истоку и на могуће преливање кризе са Блиског истока и северне Африке на јадранску обалу", рекао је.Демпси. Он је открио да је са колегама из Хрватске радио на стратегији против џихадиста Исламске државе и истакао је да је Хрватска заправо већ укључена у рат против ИСИЛ, али да се још чека политичка одлука. "Ми смо, моји хрватски колеге и ја, у склопу НАТО, заједно са другим савезницима, провели доста времена како бисмо проценили природу ове претње, како бисмо је разумели да бисмо након тога могли да пронађемо решења како да је решимо. Мислим да смо у томе успели и сада је задатакна владама, политичким структурама, како бисмо видели ко може шта да учини, али најважније је да можемо да говоримо једним гласом", рекао је генерал Демпси. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА