Најновије

Путин тражи начин да ограничи руски интернет

У Русији се разматра доношење новог драконског закона који би председнику Владимиру Путину омогућио да једним кликом највећу земљу на свету искључи са интернета.
Русија расправља о начину ограничавања интернета који види кап претњу контролисану са Запада, фото: Vedomosti

Русија расправља о начину ограничавања интернета који види кап претњу контролисану са Запада, фото: Vedomosti

Гашење светске глобалне мреже у Русији би уследило у случају озбиљне војне конфротације или великих протеста против владе. Путин ће данас одржати састанак Савета за безбедност на коме ће ово питање бити разматрано. “Узимајући у обзир потпуну непредвидљивост Америке и Европске уније, Русија је спремна да предузме мере да заштити своју безбедност. Ми морамо бити спремни на све због наглог погоршања односа који су на најнижем нивоу још од Хладног рата”, рекао је Дмитриј Песков, Путинов портпарол, који је додуше рекао и да Русија нема намеру да себе изолује од светског интернета. На састанку Савета за безбедност биће разматрано које све кораке власт може да предузме да би се Русија искључила са интернета у случају ванредних ситуација. - Циљ је да се ојача руски суверенитет у сајберпростору. Један од предлога јесте да се под државну контролу стави домен "ру", објавио је дневник "Ведомости". У случају ванредних околности грађани би могли да посећују само домаће сајтове, а не западне који се сматрају субверзивним.
Прочитајте и:СПЦ направила ново решење за заштиту електронских порука
Већина медија у Русији је под контролом Кремља, али за разлику од Кине, где се проток информација преко интернета лако контолише, у Русији је интернет далеко приступачнији. Идеја о стављану интернета под контролу долази у тренутку када је Русија често на мети критика западних земаља због ситуације у Украјини, коју руски медији описују као херојску борбу против фашизма у Кијеву. Извор: Ало!

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА