Најновије

Подмукле болести које не показују симптоме

За разлику од болести које имају специфичан узрок и препознатљиве симптоме, нека стања су тек низ знакова, симптома и медицинских проблема које сматрамо "нормалним". Али из њих се често крију врло подмукле болести.
Фото: ksj.mit.edu

Фото: ksj.mit.edu

Неке болести су очигледне, али нека стања се развијају полако, па људи обично не примете да се болест појавила све док не буде прекасно. Због тога је важно редовно одлазити на прегледе и обавестити лекара чак и о малим променама које осећате. Ево на шта посебно треба обратити пажњу. Низак ниво витамина Д - Иако можда нећете приметити да се дешава нешто опасно, ако вам је ниво витамина Д дуже време испод 30 нг/мл, то може допринети развоју срчаних болести, дијабетеса, неких врста рака, као и мултипле склерозе. Витамин Д помаже и у апсорпцији калцијума, па мањак лоше утиче и на ваше кости. Нивои нижи од 20 нг/мл могу се сматрати мањком. Срећом, провера и надокнада витамина Д су једноставни. Не бежите панично од сунца и ваше тело ће створити довољно витамина Д само од себе. Ако имате озбиљан мањак, то можда треба да надокнадите додацима исхране. Стање поновно проверите за неколико месеци. Хипотиреоза - Штитна жлезда регулише метаболизам и низ кључних система и процеса. Код недовољно активне штитне жлезде не производи се довољно хормона (ТСХ) и тело не функционише како треба. Симптоми хипотиреозе, као што су умор и нетолеранција на хладноћу, лако се могу превидети јер су суптилни и могу се појављивати поступно. Успорена штитна жлезда може да доведе до гојења, болести срца, високог холестерола, неплодности, депресије и оштећења нерава. Ако сумњате на ово стање, проверите нивое ТСХ у крви. На редовне прегледе треба кренути од 35. године, а на контролу сваких пет година. Дијабетес типа 2 - Ако ваше тело не производи довољно инсулина који разграђује глукозу, развија се дијабетес. Он се често јавља поступно јер се производња инсулина у гуштерачи успорава. "Можете имати дијабетес годинама, а да то не знате", каже доктор интерниста Мелина Џамполис. Дијабетес може да оштети очи, срце, бубреге и нервне завршетке. Од априла 2009. лекари највише препоручују тест А1Ц, који мери просечни ниво глукозе у крвним судовима. Ако сте гојазни или имате породичну историју дијабетеса побрините се да прво тестирање обавите са 45 година. Повишен крвни притисак/хипертензија - Због старења и ризика као што су породична историја болести и прекомерна телесна тежина, притисак може да постане превисок. Евентуалне компликације укључују срчани удар, мождани удар и болести бубрега. "Као кардиолог знам да пацијенти могу да имају асимптоматске хипертензије годинама пре дијагнозе", каже доктор Мелиса Конг и додаје: "То наглашава важност годишњих систематских прегледа, чак и ако се осећате здраво". Имајте на уму да је нормални притисак око 120/80 ммХг. Висок холестерол - Било то због лоше исхране или генетике, повишен ниво лошег холестерола у крви може да запуши артерије, што доводи до лошег протока крви у виталне органе, као што су срце и мозак. На крају, то може да изазове срчани или мождани удар. "Осим тога, висок ниво холестерола и хипертензија су фактори ризика за болести срца, што убија више жена него следећа три узрока смрти у комбинацији", кеж кардиолог Сара Конинг.
Прочитајте још:Укажите љубав свој својој деци – спасите их од порока у тинејџерском добу!Шта шачица ораха дневно чини вашем здрављу?
Међутим, високи нивои холестерола не могу се осетити. Зато треба одлазити на рутинске прегледе крви. Ако је холестерол висок, лекар ће вам вероватно препоручити вежбе и промену начина исхране као почетно лечење, а затим вас послати на контролни тест. Код опаснијих нивоа холестерола прописаће вам и лекове. Фибромиалгија - Фибромиалгија је хронично стање или болни синдром које карактерише бол у мишића, лигаментима и тетивама, праћен умором. Карактеристичне су и одређене тачке у телу које су врло болне на додир. Већина људи осећа умерен до јак умор, има сметње при спавању, осетљиви су на додир, светло и звук и имају когнитивне сметње. Извор: 021

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА