Најновије

Селаковић притиска адвокате!

Ако Адвокатска комора Србије (АКС) не поступи по предлогу Министарства правде у року од 48 сати, и не стави ван снаге Упутство за поступање адвоката током протеста од 13. септембра, Министарство ће предложити Влади да решењем обустави Упутство од извршења.
Министар правде (Фото: Јутјуб)

Министар правде (Фото: Јутјуб)

о, практично, значи да ако Комора не повуче акт којим је штрајкбрехерима запрећено новчаним казнама и брисањем из адвокатског именика, Влада ће ставити тај „папир“ ван снаге, а Министарство ће предложити покретање поступка за оцену његове уставности и законитости. Ово је суштина писма које је министар правде Никола Селаковић упутио председнику АКС Драгољубу Ђорђевићу. Како наводи министар, Упутством су повређени Устав и закони, јер Устав гарантује право на штрајк, што значи да је свако слободан да одлучи да ли ће штрајковати или не. Такође, према Закону о адвокатури, АКС је надлежан да врши јавна овлашћења и послове од општег интереса, што значи да не делује само у свом, већ и у интересу грађана, државе и остваривања правног поретка.
Прочитајте још:
Истовремено, група незадовољних адвоката објавила је да жели да ради и заради за живот и рачуне, али да не сме јер им прети искључење из адвокатских комора. - Појединци који представљају нас, адвокате у овој већ напаћеној земљи, мисле само на себе и свој интерес, као да нас држава сама није већ оштетила великим порезом, па сад морају и они да придодају. Има нас доста који бисмо сутра кренули са клијентом у суд на рочиште, али не смемо у страху да не изгубимо дозволу за рад - наводи се у саопштењу. На све ово реаговале су и адвокатске коморе, па је јуче одржана седница Управног одбора АКС, који ће се обратити писмом премијеру. - Сви се слажу у једном - да се штрајк настави, пре свега због нотарског закона, који је противуставан и дискриминаторски, а затим и због пореза - каже за „Новости“ Слободан Шошкић, председник АК Београда. Он додаје да АКС неће, упркос Селаковићевом захтеву, ставити ван снаге Упутство, и да оно не може да се побија ни решењем Владе, ни пред Уставним судом, јер није ни закон, ни подзаконски, па чак ни правни акт, већ интерно упутство. Шошкић такође сумња у веродостојност писма незадовољних адвоката који хоће да раде, а АКБ је заказао протестно окупљање за сутра, у подне, испред Палате правде. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА