Најновије

Добили су Параду поноса а ево шта сад хоће

БЕОГРАД - Представник организатора Параде поноса Бобан Стојановић оценио је да је Прајд, коме је, како је рекао, присуствовало око 1.500 људи, био успешан и да верује да је постојала политичка воља за његово одржавање. Представник организатора Горан Милетић најавио је да после одржане Параде поноса следи доношење Декларације о хомофобији.
Горан Милетић и Бобан Стојановић (Фото: Медиа центар)

Горан Милетић и Бобан Стојановић (Фото: Медиа центар)

- После свих настојања, узевши у обзир и ону 2001. годину, чије су слике и снимци кружили десетак година, и 2010. годину која је прошла неславно у контексту насиља, можемо бити задовољни оним што се дешавало јуче - рекао је Стојановић на завршној конференцији за новинаре. Он је подсетио да је Прајд протекао без већих инцидената, а да је полиција превентивном акцијом спречила веће насиље. Према проценама организатора, Паради је присуствовало између 1.000 и 1.500 људи, који су успели да уђу, а Стојановић сматра Параду успешном упркос великом броју полицајаца. Упитан због чега је ове године Парада могла да се одржи за разлику од претходних година, Стојановић је рекао да верује да је створена политичка воља за то, односно да је, како каже "на известан начин разбијена спрега између насиља и институција која је постојала претходних година.” "Јуче се показало да држава може кад хоће", рекао је Стојановић који сматра и да се показало да држава у потпуности може да контролише и насилнике и хулигане. - Дајемо плус држави након јучерашњег Прајда где смо сви заједно, координисаним радом у претходних неколико месеци, који је укључивао и нас као организаторе и људе из највиших кругова власти - навео је Стојановић. Горан Милетић рекао је да су неки од захтева почели да се испуњавају и пре одржавања Прајда као што је захтев о процесуирању оних који крше законе и Устав, приметивши саопштење Прекршајног суда које се појавило дан пре одржавања Прајда. Милетић је рекао да ће комисија радити заједно са организаторима Прајда на деклерацији против хомофобије о чему је било речи на заједничкој седници скупштинских одбора за људска и мањинска права и за европске интеграције.
Прочитајте још: Трећа Србија: Недопустиво вређање патријарха
Организатори су захвалили и медијима који су допринели да се креира атмосфера толеранције и који су дан по одржавању манифестације објавили "Може и овако". Извор: Србија данас, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА