Најновије

МАЛО, МАЛО, ПА ПОГЛЕДАТЕ У МОБИЛНИ? Снимци магнетне резонанце отривају стравичне последице те навике

Снимке функционалне магнетне резонанце мозгова 75 одраслих особа откриле су смањену количину сиве материје у једној од кључних регија мозга - антериорном цингуларном кортексу.
Опасни по здравље (Фото: emispec.com)

Опасни по здравље (Фото: emispec.com)

Ново истраживање спроведено на Универзитету у Сасексу разоткрило је скривену опасност коришћења мобилних телефона, лаптопа и других уређаја. Снимке функционалне магнетне резонанце мозгова 75 одраслих особа откриле су смањену количину сиве материје у једној од кључних регија мозга - антериорном цингуларном кортексу (АЦЦ) - код оних који чешће посежу за својим мобилним уређајима, и "мултитаскају" између мобилног, таблета, лаптопа и других уређаја. Антериорни цингуларни кортекс је регија мозга која је задужена за рационално одлучивање и контролу емоција, а ранија истраживања на том подручју открила су и да су криминалци са слабијом функцијом АЦЦ чешћи рецидивисти, што упућује на слабију контролу над властитим импулсивним понашањем. Ново истраживање тиме је потврдило и претходна истраживања корисника мобилних уређаја, која су често коришћење повезала са поремећајима концентрације те појавом депресије и анксиозности - резултати који су конзистентни са смањеном функцијом АЦЦ.
Прочитајте још:
Особе које су учествовале у истраживању испуниле су упитник о својим навикама коришћења мултимедијалних уређаја, као и о својим другим животним навикама и карактерним особинама. Смањена количина сиве материје опажена је код свих који су користили више уређаја, без обзира на друге разлике у стилу живота. "Мултитаскинг постаје све доминантније у нашим животима, и све смо више забринути због његовог утицаја на наш разум и емотивно стање. Наше истраживање је прво које је пронашло повезаност између коришћења више медија и структуре мозга", рекао је Кеп Ки Лох, један од неуролога који су спровели студију. Мозак се мења под утицајем околине Бројна претходна истраживања у подручју неурологије показала су да је мозак пластична творевина која се мења у складу са начином на који се користи. Путеви и везе између неурона се мењају у складу са нашим понашањем, околином, емоцијама, и догађа се и на ћелиском нивоу, као и у прекрајању дела коре великог мозга. Разноврстан тренинг, попут жонглирања или таксиста који уче мапу града, може да повећа густоћу сиве материје у одређеним пределима мозга. "Тачни механизми којима долази до ових промена још нису потпуно јасни", рекао је Кеп Ки Лох. "Иако је могуће да су особе с мањим АЦЦ подложније изазову "мултитаскинга" због слабије способности контролисања својих мисли и емоција, једнако је могуће да је већи инов изложености мултитаскингу оно што води до промена у АЦЦ. Потребно је дугорочно истраживање како би се недвосмислено утврдило шта је узрок а шта последица", рекао је он. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА