Најновије

Гашић: Србиjа не корача тихо ка НATO

БEOГРAД - Mинистар одбране Братислав Гашиће каже да Србиjа не корача тихо ка НATO-у, већ да развиjа односе са земљама Истока и Запада, не неарушаваjући концепт воjне неутралности.

Братислав Гашић (Фото: ЈуТјуб)

Братислав Гашић (Фото: ЈуТјуб)

"Не постоjи никакво тихо приближавање ниjедном воjном савезу. Jедино што постоjи, и за шта ћу се као министар одбране залагати, jесте усваjање наjвиших стандарда у нашоj воjсци", рекао jе Гашић.

Према његовим речима, воjна неутралност ниjе препрека да се сарађуjе са наjразвиjениjим земљама света, а управо то показуjе и наше учешће на самиту НATO у Велсу - где смо добили смо потврду да jе Србиjа у међународним оквирима заузела позициjу кредибилног и поузданог партнера.

"Заjедничке воjне вежбе представљаjу наjефикасниjи начин за подизање оперативних способности воjске, и ми користимо сваку прилику да поделимо знања и искуства са оружаним снагама како наших суседа тако и наjразвиjениjих земаља", каже Гашић.

Oн jе наjавио да ће Воjска Србиjе (ВС) учествовати у свечаности поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда додавшо да су започели припреме и да би било добро да се усклади воjни дефиле са посетом председника Русиjе Владимира Путина Београду.

Гашић веруjе да грађани Србиjе желе да виде такву свечаност, jер од 1985. године ниjе било воjне параде на улицама Београда.

На питање, шта конкретно значи спремност Србиjе да помогне борби против Исламске државе, Гашић jе одговорио да се у данашње време мора показати за коjе вредности се залажете у цивилизациjском смислу.
"Нећемо се ангажовати воjно, а наш допринос ће се огледати у размени информациjа о борцима ИСИЛ коjи би могли да дођу са ових простора", обjаснио jе Гашић.

"Безбедносна ситуациjа се стално прати и процењуjе, и у том послу учествуjу и друге службе. Водимо рачуна о безбедности и чинимо све да наши грађани буду сигурни", одговорио jе Гашић на питање да ли то повећава могућност да Србиjа постане потенциjална мета терористичких напада.

Oн jе рекао и да ваздушни простор неће остати без контроле и да Србиjа не одустаjе од набавке авиона, али да се мораjу имати у виду стварне могућности државе и тешка ситуациjа у коjоj се налазимо.
"Држава ће одлучивати о куповини тих средстава, онда када се за то створе услови. Наш ваздушни простор jе заштићен, а томе jе свакако допринела руска донациjа акумулатора за "мигове", додао jе Гашић.

На питање да jе утисак да у СНС постоjи Николићева и Вучићева струjа, Гашић jе рекао да "годинама уназад постоjе они коjи покушаваjу да створе слику како постоjи некакав сукоб на линиjи Николић - Вучић.

"Tо jедноставно ниjе тачно. Потврду можете видети у њиховом свакодневном заjедничком раду и комуникациjи. Иза тих покушаjа могу да стоjе само они коjи су имали прилику, а нису се бавили грађанима", нагласио jе Гашић.

Прочитајте још:
Жандарми умало поломили кичму Вучићевом брату!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА