Најновије

(ФОТО) МИСТЕРИЈА: Нестало језеро величине Србије

Некада је то језеро било четврто на свету по величини, али због катастрофалних последица пројекта наводњавања, нестаће у потпуности. Сазнајте о којем језеру је реч.
Сателитски приказ језера 1989. и 2014. године (фото: Википедија)

Сателитски приказ језера 1989. и 2014. године (фото: Википедија)

Последице процеса иригације јесу довеле до процвета пустиње, али прете да потпуно униште некада велико и познато језеро. Сушни период у тој области може да изазове потпуно пресушивање Аралског језера. Некада је то језеро било четврто на свету по величини, али због катастрофалних последица пројекта наводњавања, нестаће у потпуности. На слици се може видети промена током последњих 15 година, на слици лево је Аралско језеро 2000. године, а на слици десно је оно што је од њега остало 2014. године. Совјетски Савез је 60-их година предузео велики пројекат иригације у сушним равницама Казахстана, Узбекистана и Туркменистана. Ефекат наводњавања је био такав да је пустиња процветала, али у потпуности уништила Аралско језеро. Управо то и доказују снимци сателита НАСА који су забележили ову невероватну промену. У извештају НАСА опсерваторије је истакнуто да је овај процес започео још у периоду од 2005. до 2009. године, али су последице тек сад очигледне. Све заједнице и рибари који су зависили од овог језера, пропале су. Вода је постала преоптерећена пестицидима и ђубривима, што уз прашину од пољопривредних хемикалија, представља озбиљан проблем по здравље људи.
Прочитајте још:ВИДЕО: Како натерати пешаке да сачекају зелено на семафору?(ВИДЕО) Девојчица са потпуно црним очима терорише Енглезе!
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА