Најновије

Пијете антибиотике? Онда ово морате да знате!

Сваки пут кад сте на терапији антибиотицима важно је да пијете јогурт или узимате суплементе којима ћете надоместити мањак здравих бактерија у систему за варење.
Фото: malade-mais-heureux.com

Фото: malade-mais-heureux.com

Ма колико да су нам кориснини, јер уништавају опасне, односно патогене микроорганизме, антибиотици убијају и бактерије које су нашем телу потребне. На тај начин, ови лекови нарушавају равнотежу цревне микрофлоре, а самим тим и наше здравље. Стручњаци указују на то да треба имати на уму да узимање антибиотика често као нуспојаве прате различите стомачне тегобе, као што су болови у стомаку, затвор или пролив, а понекад и мучнина и повраћање, што се може избећи узимањем производа с добрим бактеријама (пробиотици). Добре бактерије млечне киселине позитивно утичу на имунитет, пробаву и опште здравље особе, а контролишу и број штетних бактерија и тако чувају здравље пацијента. Интерес за пробиотицима пропраћен је бројним испитивањима која су показала њихов позитиван ефекат на здравље, а све се више говори о њиховом позитивном деловању на организам током терапије антибиотицима, јер су корисни за успостављање нарушене равнотеже цревне микрофлоре.
Прочитајте још:ДОМАЋЕ БОМБОНЕ ПРОТИВ КАШЉА ЗА ДЕЦУ: Направите их сами, рецепт је лаган и сигуран!(ВИДЕО) ЦЕО СВЕТ ПРИЧА О ОВОМЕ: Представљамо вам рецепт за уље од канабиса које лечи рак!
Да би били делотворнији, корисно их је узети једном дневно, с размаком од најмање три сата и то после антибиотика. Два су састојка која уз пробиотик посебно помажу нарушеној равнотежи цревне флоре, а то су цинк и апигенин – цинк доказано смањује тежину и трајање дијареје и додатно јача имунитет, а опоравак послије дијареје чини бржим за чак 15 одсто. Такође, цинк побољшава апсорпцију воде и електролита и на тај начин спречава могућност дехидрације, а истовремено помаже при регенерацији епитела црева и обнављање његове функције. Студије су показале да узимање комбинације цинка и пробиотика смањује ризик од болести пробавног система, смањује упалу и враћа равнотежу у пробавни систем. Све се више истражује и апигенин, посебна врста флавоноида која има повољно деловање на ћелије пробавног система, јер делује противупално и спазмолитски, чиме помаже код пробавних тегоба попут надутости и грчева у цревима, што може да буде корисно код синдрома иритирајућих црева и различитих упалних цревних болести. Извор: Танјуг, хабер.ба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА