Најновије

Исламисти покорили интернет: Запад немоћан против онлајн џихада

Иако су неки западни медији и стручњаци за тероризам тврдили како су, гашењем рачуна на Твитеру и ЈуТјјубу , џихадистима задали велики ударац и спречили ширење терористичке пропаганде, објава видеа у којем британски заробљеник Џон Кантли говори пропагандне поруке ИСИС-а, на најбољи начин показује да су тврдње западних медија – погрешне. Сви досадашњи напори заустављања пропаганде ИСИС-а нису били успешни те је време за промену тактике јер су Американци и њихови савезници тренутно увучени у онлајн  рат у којем победу односе џихадисти, описали су на  Дејли Бесту тренутну ситуацију у 'мрежном ратовању'.
Џихадисти (фото: tetovasot.com)

Џихадисти (фото: tetovasot.com)

Највећа снага џихадиста, посебно терориста из ИСИС-а, јесте коришћење бројних интернетских платформи путем којих могу ширити своју пропаганду и регрутовати  нове чланове као и чињеница да делују у бројним малим, раштрканим, често и неповезаним групама које је тешко пронаћи и зауставити и које немају вође па гашење интернетских рачуна једне групе нема никаквог утицаја на бројне друге групе. ИСИС користи 'дисперзивне облике мрежне организације' и стратегију ширења садржаја с ратишта готово у стварном времену, а њихова се мреже константно реконфигурира – попут роја пчела или јата птица које у лету стално мијењају формације. Због константног прилагођавања ситуацији на терену и великог броја мањих група које дјелују на бројним платформама, ИСИС представља 'велики изазов' у односу на традиционалне хијерархијске организације.
Прочитајте још:  
У случају гашења профила на ЈуТјубу и Твитеру  једне организације, пропагандни садржај наставља се дистрибуирати путем профила других група и на другим друштвеним мрежама (нпр. у посљедње време све је популарнији руски ВК и интернет форуми). Тако се видеозаписи убојства Џејмса  Фолија  као и масовних убистава  Ирачана и даље могу пронаћи на друштвеним мрежама, успркос масовном гашењу профила који су ширили овакве снимке. Гашењем бројних профила џихадиста западњаци сматрају да су, ако ништа друго, смањили досег пропагандних порука екстремиста. Наиме, на тај су начин спречили дистрибуирање материјала оним најмање активнима и лењим корисницима који ионако, осим прегледавања видеозаписа и читања порука, вјеројатно неће активно судјеловати у терористичким акцијама. Али, тако нешто сигурно неће сметати оним најрадикалнијим и најопаснијим екстремистима који ће потрошити пуно више труда и времена те ће се докопати доступног пропагандног материјала и видеозаписа које ће даље дистрибуирати или ће се на тај начин припремати за одлазак у рат. Све ово показује, закључују у ТДБ-у, да је проналажење и скидање екстремистичких материјала и даље једноставно те да на ширење таквог садржаја не може утиццати суспензија неколико профила на Твитеру. Извор: Дневник Хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА