Најновије

Оружане снаге Русије за Арктик формираће посебну команду „Север”

Нова арктичка команда руске армије „Север” биће формирана до 2017. године, а биће јој потчињене и две бригаде Копнених снага, изјавио је главнокомадујући Копнених снага Русије Олег Саљуков.
Руска војска (Фото: news.rufox.ru)

Руска војска (Фото: news.rufox.ru)

„Ради заштите националних интереса на Арктику формира се војна групација од више родова војске. Завршава се формирање посебне арктичке мотострељачке бригаде у Мурманској области. Друга арктичка бригада биће формирана током 2016. године у Јамало-Ненецком аутономном округу” — рекао је Саљуков. Он је објаснио да ће те јединице извршавати задатке патролирања у приобалној зони; чувања објеката и територије поред обала северних мора и Северног леденог океана; обезбеђивања проходности и праћења бродова који пролазе северним морским путем, као и демонстрирања војног присуства на Арктику. Борбена обука ће бити организована узимајући у обзир климатске услове.
Прочитајте још:
„Арктичке јединице ће бити опремљене возилима са повећаном проходношћу — дводелним гусеничним транспортерима, снежним возилима и лебделицама” — додао је Саљуков. Русија намерава да даље јача своје позиције на Арктику. Председник Руске Федерације Владимир Путин наложио је да се тамо отвори база за бродове и подморнице нове генерације, да се ојача граница, као и да се формира нови државни орган за спровођење политике РФ на Арктику. Русија планира да до краја године прошири своју војну формацију на Арктику. На острву Котељни биће стационирана 99. тактичка група, а 80. Посебна мотострељачка бригада — у Мурманској области. Такође, на острвима Земље Александра I (архипелаг Франца-Јозефа), Новој Земљи, Врангеловом острву и Шмитовом рту биће постављене радарске станице и станице за навођење авијације. Планира се и јачање пограничних снага Федералне службе безбедности. До октобра 2015. године требало би да буду завршени радови на обнови инфраструктуре ПВО. Извор: Факти.орг  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА