Најновије

Ускоро прво убиство преко интернета?!

ХАГ - До краја године могли бисмо да имамо прво онлајн убиство, упозорио је Европол, полицијска агенција Европске уније.
Убица на нету... фото: Macobserver.com

Убица на нету... фото: Macobserver.com

Европски полицајци упозоравају, како преноси РТ, да сајбер криминалци све чешће своје жртве вребају путем интернета и технологија које су с њим повезане. Хакерски напади на безбедносну опрему могли би у будућности врло лако довести до стварних људских жртвава, упозорава Европол. У светској ИТ заједници већ неко време се расправља о концепту ИоЕ ("Интернет оф Еверyтхинг", односно интернет свега). Једноставно речено, живимо у ери у којој је живот без приступа интернету незамислив. На интернет се више не спајају само људи као крајњи корисници неких производа; технологија којој је приступ мрежи нужан за функционисање је реалност у многим светским домаћинствима. - ИоЕ отвара сасвим нову могућност за нападе, а сајбер криминалци већ траже начине како да је искористе. ИоЕ је неизбежан. Морамо очекивати све већу количину 'паметних' и међусобно повезаних уређаја. Нажалост, сматрамо да ће многи од тих уређаја неизбежно остављати простор за нападе сајбер криминалаца, што би могло да доведе и до првог онлајн убиства до краја године, стоји у изјави Европола. Тај страх је већ почео да се експлоатише у популарној култури: сценаристи серије "Домовина" (Хомеланд) замислили су напад у којем су терористи хаковали пејсмејкер потпредседника САД Валдена и тако изазвали срчани удар. У стварном свету, тим стручњака успео је да преко вајерлес конекције преузме управљање пејсмејкером још давне 2008. године. Њих је то коштало око 30.000$, а данас је цена значајно мања.
Прочитајте још:

Ово је тајно оружје „Гугла“, од ње страхују сви хакери

Пријем новца преко ПејПала од 08. октобра

Сајбер криминал данас се углавном своди на хаковање у сврху финансијске користи. Али, Европол верује да ће се то врло брзо променити. Без интернета ускоро неће моћи да функционшу нпр. "паметни" аутомобили или "паметна" медицинска помагала. Прво сајбер убиство стога је, сматра Европол, извесна реалност у врло блиској будућности, пошто ће све више предмета на које се ослањамо моћи да се "хакује". Извор: Вечерње новости/РТ/Индекс.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА