Најновије

Војници Исламске државе заузели два хрватска нафтна поља у Сирији

ДАМАСК - Припадници терористичике организације Исламска држава (ИС) окупирали су Мазрур и Јазал, два нафтна и гасна поља у Сирији која су у власништву хрватске компаније Ина, тврди Јутарњи лист.
Илустрација (Фото: Јутарњи лист)

Илустрација (Фото: Јутарњи лист)

Још нема информација колико дуго џихадисти ова поља држе под својом контролом. Ова поља се налазе у склопу нафтно-гасног блока Хаyан укупне површине око 4.500 квадратних километара. Блок је смештен у пустињи у средишњем делу Сирије, око 250 километара од Дамаска. Припадници ИС-а за сада нису успоставили производњу на два Инина поља, тврди Јутарњи лист. Како тврде саговорници хрватског листа, на том подручју влада потпуни хаос и осим припадника ИС-а крстаре и друге наоружане банде које упадају на нафтна постројења па се ситуација мења из дана у дан и тешко је увек прецизирати ко у којем тренутку држи које поље. Остала четири поља у склопу блока Хаyан су наводно под контролом сиријске државне компаније Хаyан Петролеум Компани, која на тим пољима и даље обавља производњу нафте и плина. У сиријски пројект Ина је уложила око милијарду долара, а сада се део те опреме налази у рукама џихадиста. Северозападно од блока Хаyан, у провинцији Хма, Ина има и блок Апхамиа које је тек у истражној фази и тамо нема никакве производње.
Прочитајте још:  (ФОТО / УЗНЕМИРУЈУЋЕ) Први школски дан у Доњецку – бомбардована школа!(ВИДЕО) Погледајте жестоке борбе око Доњецка!
Ина већ више од две године нема надзор над своја два сиријска блока након што се због “више силе” компанија повукла са тог подручја. Након што је 2012. године Влада Хрватске увела санкције Сирији, Ина се повукла из те земље, а њене блокове преузела је сиријска државна компанија Хаyан Петролеум Компани. Након одласка из Сирије наводило се како ће се Ина вратити након сређивања ситуације, али стање у тој земљи у протекле две године се додатно закомпликовало. Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА