Најновије

Порошенко црта нову поделу Украјине!

КИЈЕВ - У Доњецкој области, на истоку Украјине, према наредби украјинског председника Петра Порошенка започела је изградња "треће линије одбране".
Петар Порошенко (фото: РИА новости)

Петар Порошенко (фото: РИА новости)

Како је објављено на сајту украјинског лидера, "јака санитарна заштита" се ствара ради заштите од устаника и диверзаната, који би могли да наруше мирни живот Украјинаца. У штабу устаника Доњецке народне републике су потврдили да су снаге националне гарде започеле изградњу утврђења на граници са Донбасом, и да уз помоћ грађевинских машина копају ровове и подижу бетонске ограде. Мобилизовали су и локално становништво, наводе у штабу ДНР. Међутим, упркос режиму о прекиду ватре, договореном 5. септембра у Минску, украјинска војска наставља да тешком артиљеријом гађа градове и насеља у Донбасу. Доњецко градско веће јуче је саопштило да је приликом гранатирања града у петак троје цивила погинуло, док је четворо рањено. Премијер самопроглашене Доњецке народне републике Александар Захарченко је рекао и да је примећено озбиљно нагомилавање украјинских снага у овој области. Он је објавио и увођење "режима тишине" од суботе у Донбасу и почетак повлачења артиљерије и тешке технике кроз пет дана. Лидер ДНР је истакао да ће се повлачење војне технике обавити под контролом Оебс. Захарченко је подсетио да су устаници и украјинске снаге потписале споразум по линији разграничења, и да је још у Минску, 19. септембра, договорена тампон зона од 30 километара између зараћених страна. Такође, премијер ДНР је раније објавио како је са украјинском војском договорено њено повлачење из појединих села, како би се између зараћених страна створила демилитаризована зона, као што је предвиђено споразумом о примирју, а украјинска страна је демантовала да такав договор постоји.
Прочитајте још:

У Доњецку и предграђима и даље одјекују детонације граната

Владимир Путин разговарао са Ангелом Меркел

Порошенко је најавио у суботу и да ће се састати с руским колегом Владимиром Путином на самиту у петак у Милану, док се помало гаси мировни процес на истоку Украјине. Порошенко је у Харкову, на северу побуњеничке зоне, потврдио учествовање на самиту Асема (Дијалог Азије и Европе) и тамо ће се састати с Путином у присуству високих европских дужника, међу којима и немачке канцеларке Ангеле Меркел, италијанског премијера Матеа Ренција и британског шефа владе Дејвида Камерона. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА