Најновије

Казна Брисела обновила би старе дилеме

Уколико  би Србија искористила „повољан тренутак“ и заузела још боље место на руском тржишту, како јој је то у Београду „препоручио“ руски председник Владимир Путин, из Брисела не би уследила нека посебна казна.
Драган Петровић (Фото: Википедиа)

Драган Петровић (Фото: Википедиа)

Јер, ни саме челне земље Старе Европе - Немачка, Француска, Италија, немају ни политичког, а још мање економског интереса да следе политику САД у заоштравању односа са Русијом - каже у разговору за „Новости“ др Драган Петровић, виши научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду. Београду су, ипак, из ЕУ стигле опомене да не би требало да профитира на санкцијама Запада заведеним Москви, непуна 24 часа од ове Путинове препоруке? - Ако би заиста и дошло до неког облика озбиљније репресије од Брисела, то би само пружило још један разлог да се овде, на националном нивоу, отвори дебата да ли у околностима које се годинама мењају постоји потреба преиспитивања разлога за, макар, успоравање раније усвојеног пута без алтернативе и испуњавање нових и све тежих услова ЕУ. У исто време, ни Унија није оно што је била, нити је расположење за даље проширење у земљама чланицама евидентно. * Да ли је одсуство америчког амбасадора са параде била порука само Москви или и Београду, мада је сенатор Марфи изјавио да САД немају разлога да се противе доласку Путина у Србију нити добрим односима Србије и Русије? - Ако велике западне силе, укључујући и САД, имају готово свакодневни контакт са Путином и руским званичницима, макар и телефоном, зашто би Србија, која има изузетно вековно пријатељство и заједнички интерес са Русијом, морала да буде изузета из својих добрих билатералних односа са Москвом? Нико озбиљан то од нас не може очекивати, а још мање инсистирати на томе, па тако и сенатор Марфи сасвим рационално резонује.
Прочитајте јoш: Албанци са КиМ траже да им држава Србија исплати заостале пензије
* Шта ћемо пре видети - економске или политичке резултате Путинове посете? - Руски утицај на Балкану у будућности ће се значајно повећати. И због реализације „Јужног тока“ и решавањем украјинске кризе, коју Русија није креирала, али где је већ сад извучен најмање реми. Процес постепеног слабљења америчке доминације на Балкану и повећавања утицаја других сила нама ће ићи у прилог. Интереси које имамо са Русијом су познати - од економских, „Јужног тока“, политичких - пре свега помоћ око КиМ, али и безбедносних, као баланс притисцима које трпимо са других страна... Република Српска је пример да се односи са Русијом могу подићи на далеко виши ниво, а за разлику од РС, Србија има пун међународни суверенитет и самосталније може да одлучи шта је за њу прави интерес.  Москва очекује подршку Србије као председавајуће ОЕБС-у 2015. године. Хоће ли се тада истерати на чистац на коју страну претежемо - ка Москви или ка Западу? - Београд за сада прилично успешно лавира у спољној политици, и било би добро да се таква позиција и настави. Председавање ОЕБС је прилика за повећавање нашег угледа, али и могућности реализације националних интереса у спољнополитичкој равни. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА