Најновије

ПАЖЊА: Вучић иде код папе у Ватикан!?

БЕОГРАД - Председник Владе Србије Александар Вучић добио је од амбасадора Свете столице апостолског нунција надбискупа Орланда Антонинија, позив да посети Ватикан. Током сусрета, Вучић је захвалио надбискупу Антонинију на несебичној помоћи пруженој током поплава и истакао да цени принципијелан став Ватикана према непризнавању једнострано проглашене независности Косова, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.
Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Апостолског нунција премијер је обавестио о оствареном напретку у обнови поплављених подручја и истакао да цени уравнотежену позицију Ватикана по свим регионалним питањима. Надбискуп Антонини је пренео да „Каритас”, хуманитарна организација Католичке цркве, наставља да пружа помоћ и истакао да је најважније да се људи из угрожених подручја духовно опораве. Председник владе и папски нунције разговарали су и о два споразума недавно потписана између наше земље и Свете столице, споразумима о сарадњи у области високог образовања и о сарадњи Народне библиотеке Србије и Апостолске библиотеке у Ватикану.
Прочитајте још:Дачић: Одговорни смо у процесу преговора са ЕУ
Иако су последњих месеци Србију посетила двојица високих званичника Свете столице, надбискуп Доминик Мамберти, који је лаички говорећи министар спољних послова Ватикана, и надбискуп Жан-Луј Бругес, главни архивар и библиотекар Свете римске цркве, до узвратних посета још није дошло. Председник Србије Томислав Николић био је на устоличењу новог папе Фрање, а медији су тада највећу пажњу посветили његовом руковању са Хашимом Тачијем, будући да је и он присуствовао устоличењу, због чега је из кабинета председника објашњавано да се радило о неформалном сусрету и протоколарном руковању. Председник Николић је у поруци коју је послао папи Фрањи приликом посете надбискупа Мамбертија навео, између осталог, да би му било драго да пожели поглавару Римокатоличке цркве добродошлицу у Србији, али када о његовој посети буде постигнут договор са СПЦ. Иначе, први председник Србије који је на позив папе дошао у Ватикан био је Борис Тадић. Он се 2005. године састао са папом Бенедиктом Шеснаестим којем је пренео „братске поздраве” патријарха Павла и поруку да Српска православна црква посебну пажњу придаје неговању и продубљивању добрих односа са Римокатоличком црквом. Извор: Политика (Ј.Ч.)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА