Најновије

Они не стежу каиш: Странке из буџета добијају скоро две милијарде годишње!

Парламентарне странке добијају ребалансом скоро 5,5 милиона евра више него што је то било предвиђено буџетом за ову годину. Планом државне касе било је, наиме, утврђено да странке које имају своје посланике у парламенту у овој години поделе 1.293.600.000 динара. Ребалансом ће им на располагању бити чак 1.941.428.000 динара, тј. 647,8 милиона динара више, односно 5,5 милиона евра.
Скупштина Србије (фото Јутјуб)

Скупштина Србије (фото Јутјуб)

Тај новац који су ненадано добиле странкама ће бити расподељен током новембра и децембра, након усвајања ребаланса буџета у Скупштини Србије, а сразмерно броју посланика у парламенту. Парламентарне странке из буџета добијају укупно 0,15 одсто предвиђених расхода буџета, а како су предложеним ребалансом повећани расходи, политичари ће добити више новца. Та ставка, по којој се издвајања за странке рачунају на основу расхода уместо на основу прихода у буџету, наишла је на велике осуде током усвајања Закона о финансирању политичких организација 2011. године. Експерти су упозоравали да је то повећање издвајања за странке у директној супротности с препорукама Венецијанске комисије и међународним стандардима. Практично, што су већи расходи државе, према актуелном Закону о финансирању странака, и странке добијају више права. Да је законодавац предвидео да политичке партије деле судбину буџета, односно да добијају проценат остварених прихода државе, страначке касе би имале мање новца. Јер приходи су мањи од планираних, и то за 33 милиона динара.
Прочитајте још:Динар наставља да пада, данас најслабији ове године!Ухапшен Игор Микић због скаднирања Вучићу!
Уплате које се странкама исплаћују сваког месеца, до 10. у месецу, сервисира Министарство финансија, а исплаћује Трезор. - Принцип је да се средства за редовне страначке активности деле свим парламентарним странкама тако што се 30 одсто подели свима у једнаким износима, а преосталих 70 одсто се дели сразмерно броју освојених посланичких места. То посебно одговара политичким странкама с једним или два посланика, који онда практично вреде и десетак хиљада евра месечно - објашњава извор „Блица“ из Немањине, и додаје да, уколико су странке на изборима добиле мандате у коалицији, новац се одваја за коалицију, која затим дели новац према свом споразуму. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА