Најновије

Више тешких метала у рекама Србије

БЕОГРАД - Истицање јаловине из рудника "Столице" код Крупња наставља да угрожава животну средину, а у околним рекама дошло је до повећане концентрације тешких метала, изјавио је данас директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић.
Реке загаћене (фото Викимедија)

Реке загаћене (фото Викимедија)

"Дошло је до повећања концентрације тешких метала, а када је реч о потоку Костајник који се улива у Јадар можда више и није потребно обављати мониторинг, јер је голим оком видљиво да је дошло до загађења, а надлежни би требало би да приступе санирању бране", рекао је Радовић. Он је објаснио да Агенција обавља мониторинг на позив водопривредног или инспектора за заштиту животне средине, а да је потребно да надлежни приступе решавању проблема како би се заштитила животна средина. Инспекција је, према његовим речима, дала налог концерну "Фармаком" да се укључи у санирање проблема. Из локалне самоуправе у Лозници упозоравају да већ пет месеци нема реакције надлежних. Проблеми са јаловином су се јавили током мајских поплава, а пре месец дана затражена је реакција надлежних након резултата испитивања квалитета воде у кориту реке Корените.
Прочитајте још:Ученици Mатематичке гимназиjе освоjили три медаље у РусиjиСТУДЕНТИ: Камповаћемо испред Министарства у Немањиној!
Због обилних падавина током маја, које су за последицу произвеле клизиште на који се наслања флотацијско јаловиште "Столице", дошло је до пуцања две бране, а касније и треће и истицања више хиљада кубних метара јаловине. Јаловина и воде из јаловишта излили су се у речицу Корениту, у месту Костајник, где је и поток који се улива у реку Јадар. Министарство пољопривреде и заштите животне средине, заједно с Министарством рударства и енергетике формирало је крајем јула посебан тим за праћење реализације хитних мера за санацију изливене токсичне јаловине антимона из затвореног рудника "Столице" код Крупња, али још није познато како ће тачно проблем бити саниран. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА