Најновије

МЕГА МИНУС: Државна каса празнија за 42 милијарде динара више од планираног

БEOГРAД - Државна каса ће ове године бити у минусу 224,76 милиjарди динара, док jе Законом о буџету за 2014. планирани дефицит износио 182 милиjарде, показао jе ребаланс буџета коjи jе Скупштина Србиjе обjавила на
Влада Србије (Фото: Википедија)

Влада Србије (Фото: Википедија)

Према наjновиjоj проjекциjи прихода и расхода, минус у државноj каси jе за око 42 милиjарде већи него што jе првобитно планирано за ову годину. Укупни приходи државе су ребалансом буџета предвиђени на 897,16 милиjарди динара, док су укупни трошкови за ову годину 1.121,92 милиjарде динара. Приходи од пореза су првобитно планирани у износу од 802,4 милиjарде динара, али ће, према ребалансу, држава по том основу у овоj години приходовати 759,35 милиjарди, односно око 43 милиjарде мање него што се почетком године очекивало. Приходи од акциза побацили су за 6,4 милиjарде динара, са првобитно очекиваних 227,6 милиjарди, очекивања су у ребалансу пала на 221,2 милиjарде. Царински приходи су у благом порасту, са планираних 29,5 милиjарди планираних буџетом, на 31 милиjарду планирану ребалансом. У ребалансу су и донациjе веће него што се очекивало, и износе 7,5 милиjарди уместо првобитно планираних 5,16 милиjарди динара.
Прочитајте још:ВУЧИЋ: За две године Србија ће имати највећи привредни раст у Европи!
На дневном реду биће предлог ребаланса буџета Србиjе за 2014. Kада jе реч о расходима, за плате запосленима jе буџетом планирано 207,8 милиjарди динара, а ребалансом jе таj износ смањен на 200,86 милиjарди. Износ планиран за доприносе jе мањи за око 1,1 милиjарду динара. Наиме, за доприносе jе буџетом првобитно планирано 41,17 милиjарди динара, али jе ребалансом таj износ ревидиран на 40,08 милиjарди. Иначе, посланици ће, како jе наjављено, о предлогу ребаланса буџета Србиjе за 2014. годину расправљати на седници заказаноj за петак, 24. октобра.
Ребаланс повећао субвенциjе за 13 милиjарди
Предлогом ребаланса буџета за ову годину предвиђена су издваjања за субвенциjе од 93,7 милиjарди динара, или 13 милиjарди динара више у односу на оно што jе буџетом за 2014. првобитно планирано, обjављено jе данас на саjту Скупштине Србиjе. Субвенциjе привреди ће износити 17, 7 милиjарди динара, што jе преко девет милиjарди динара више него што jе било предвиђено буџетом. Субвенциjе намењене пољопривреди ће бити за око 700 милиона динара мање од онога што jе предвидео првобитни план, па ће износити 34,2 милиjарде динара, док ће иста давања остати за путеве и железнице - 7,7 милиjарди динара, односно 13,2 милиjарде динара. Повећане су и субвенциjе за културу, за jедну милиjарду динара jер ребаланс предвиђа издваjања од 8,7 милиjарди динара за ову област, док ће туризам са додатних 500 милиона динара добити субвенциjе од 830 милиона динара. Под ставком "остале субвенциjе" ребалансом jе предвиђено 11,3 милиjарде динара, уместо првобитних 8,7 милиjарди динара. Предлог ребаланса буџета ће се, како jе данас наjавио министар финансиjа Душан Вуjовић, пред посланицима републичког парламента наћи у петак.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА