Најновије

ПАЖЊА: Мање плате и пензије од 1. новембра!

БEOГРAД - Mинистар финансиjа Душан Вуjовић изjавио jе данас да ће смањење плата и пензиjа бити привремено и делимично и да ће ступити на снагу 1. новембра, а утицаће на плате и пензиjе коjе се исплаћуjу у децембру. Ребаланс ће у петак бити у Скупштини, рекао jе министар, образлажући да су реформске мере неопходне због будућности Србиjе и њених грађана.
Евро (Фото: Викимедиа)

Евро (Фото: Викимедиа)

Истовремено, додао jе, смањењем плата и пензиjа укида се солидарни порез коjи jе до сада био на снази. Вуjовић jе нагласио да ће пензиjе и плате у jавном сектору бити враћене чим се успостави реални ниво доходака коjи може да се обезбеди на дужи рок. "Привремено и делимично смањивање усмерено jе на обезбеђивање довољне уштеде на расходима. Mи у наjвећоj могућоj мери уважавамо принцип солидарности и социjалне правде као уставно начело", рекао jе Mинистар финансиjа. Oн jе нагласио да ће већина пензионера, 61 одсто, бити изузета од сваког смањења а такође оне чиjе су плате и пензиjе мање од 25.000 динара ове мере неће погодити. "Oстали пензионери и запослени у jавном сектору ће имати смањења према одредбама закона коjи ће бити у парламенту у петак", рекао jе Вуjовић.
Прочитајте још:Још једна српска кућа запаљена на Космету
Mинистар финансиjа jе поjаснио да ће пензиjе бити смањене по маргинализованоj стопи и као пример навео да ће пензиjе од 40.000 динара бити смањене за 3.300 динара, што jе смањење од око осам одсто. Смањење плата, поjаснио jе, биће 10 одсто и линеарно, с тим што ће плате од 25.000 до 27.800 бити смањене од 0 до 10 одсто, а оне преко 27.800 биће смањене 10 одсто. Пензиjе од око 100.000 динара и веће, биће смањене више, али и ти људи, како каже, мораjу да помогну Србиjи у реформама. Oн jе рекао да 1,03 милиона пензионера има пензиjе до 25.000, а око пола милиона њих прима од 25.000 до 40.000. Tо значи, како jе рекао, да ће чак 87,5 одсто свих пензионера бити мало или нимало погођени ребалансом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА