Најновије

Вујовић: Неминовно је да ћемо смањити плате просветарима и здравству

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да ако доктори, судије и просветни радници буду искључени из мера штедње онда неће имати где да се уштеди. "Лично мислим да је свако смањење плата и пензија, које су у поређењу са потрошачком корпом релативно скромне и мале, болно и економски и политички и лично. Али, ако никоме не смањимо где ћемо да уштедимо", упитао је Вујовић.
Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Он је додао да су плате и пензије четири пута повећаване у току кризе, као и да док су сви у свету смањивали плате и пензије у Србији су оне повећаване на основу политичких обећања. "Наследили смо ту ситуацију и сада то морамо да сведемо у реалне оквире", рекао је министар финансија. Министар је прецизирао да су од 2009-2012. године пензије ванредно повећане за 169 милијарди динара, без реалног основа, док је дефицит између трошкова за пензије и доприноса који се дају у ПИО фонду стално растао и он се испоручиван буџету на финансирање. "То је један од извора повећања дефицита сада. Ми смо дошли до тога да тај дефицит можемо само да финансирамо задуживањем. Због озбиљности молимо све да поднесу једнократну жртву да би се вратили на одржив пут", нагласио је Вујовић. Он је додао и да је одржив пут онај где Србија нема дефицит већи од два до два и по посто и где учцешсће у БДП стагнира или пада. "Ово повећање са 35 на 75 одсто БДП је неодрживо и дешава се и кроз буџет и кроз јавна предузећа", рекао је он и поновио да је повећање плата и пензија у време кризе било нешто за шта се знало да није одрживо. Упитан да ли ће се Србија задуживати преко еврообвезница ове године, Вујовић је рекао да је то у плану.
Прочитајте још:Друштво аграрних економиста Србије за развој без ГМООво је списак највећих пореских дужника у Србији
Према његовим речима, још није договорено да ли ће то бити у новембру или у децембру, али је сигурно, како каже, да то није новац који је Србији потребан за ову годину, већ за 2015. годину. Вујовић је рекао да је Србија обезбеђена за ову годину али ће за следећу бити потребно више од пет милијарди евра. Планирано је, како каже, да се три милијарде обезбеде на домаћем, а две на страном тржишту. Министар је рекао да су страни инвеститори подржали Србију и Вујовић очекује више интереса страних инвеститора. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА