Најновије

"Инциденти у Воjводини нису случаjни"!

БEOГРAД - Иза 19 напада на имовину Aлбанаца стоjе неке десничарске групе коjе регрутуjу младе људе, jер не може бити случаjно то што су изгредници малолетници приближно исте доби, тврди Aнико Mушкиња Хаjнрих, заштитница права грађана у Воjводини.
Википедија

Википедија

Oна jе за данашњу "Политику" изjавила да се плаши да ће ти млади људи с таквом идеологиjом наставити и када више не буду малолетници, и сматра да те догађаjе треба окарактерисати као кривична дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости. - Стекла сам утисак као да jе свима лакнуло када су чули информациjу да jе jедан починилац имао 21 годину, а да су сви остали малолетни, као да jе то умањило значаj ових догађаjа. Чињеница да су они имали оружjе, а у jедном случаjу бацили бомбу, указуjе на то да овде ипак ниjе реч о нарушвању нечиjе имовине, већ о изазивању националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, како то и пише у Kривичном законику. На седници Покраjинског савета за безбедност замерила сам што MУП ниjе дао ближу информациjу о тим починиоцима, да ли они похађаjу неку школу, из каквог социjалног миљеа долазе, рекла jе Mушкиња Хаjнрих. Oна каже да "претпоставља да иза те деце неко стоjи, ако не наручилац, онда родитељи коjи исто мисле". На питања да ли она има податке о том колико се често овакви случаjеви дешаваjу у Воjводини, Mушкиња Хаjнрих jе рекла да ниjе у "нашоj надлежности да се бавимо овом врстом активности, али смо ипак истраживали броj случаjева међунационалних инцидената на териториjи AП Воjводина". - Нажалост, они случаjеви коjи су личили на кривична дела ове врсте не процесуираjу се, негде се успут загубе, углавном се све завршава на прекршаjним приjавама или казнама, или чак ни на томе, рекла jе она.
Прочитајте још:

Борко Илић: ДСС у Новом Саду напустило тридесетак чланова

Четници тресу Нови Пазар

На констатациjу да заштитници права грађана у Воjводини ипак тврде да су постоjали организатори или инициjатори, Хаjнрих jе рекла да jе "неко вероватно желео да остави утисак да међунационални односи нису у довољноj мери квалитетни, да припадници мањина нису довољно заштићени, да Воjводина ниjе способна да их штити. - Tо су све нагађања, али просто jе невероватно да учесници у свих 19 напада буду приближно истог узраста, закључила jе заштитница права грађана у Воjводини. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА