Најновије

НЕВЕРОВАТНО: Амерички научници успели да слепима поврате вид!

ЊУЈОРК - Амерички научници су, по први пут, помоћу матичних ћелија, успели да врате вид слепима, а да нова техника није изазвала никакве нежељене последице!
скриншот

скриншот

Како је наведено у научној студији, 18 пацијената лечено је ембрионалним матичним ћелијама, а негативне последице нису забележене чак ни 22 месеца након процедуре. Половина пацијената имала је тзв. "Старгардову макуларну дистрофију", а половина старосну атрофичну дегенерацију макуле, други најчешћи узрок слепила у развијеном свету. Сваки актер истраживања добио је 50.000 до 150.000 ћелија и сваком пацијенту лечено је само једно око како би побољшања, односно резултати били јаснији. - Старгардова макуларна дистрофија јесте наследна болест ока, која најчешће захвата централни део мрежњача назван макула, и има високу густоћу фоторецептора. Обично се почиње јављати између десете и двадесете године живота. Тренутно не постоји лек за њу. У студији, која је представљена у престижном часопису "Ланцет", аутори тврде да нису забележили одбацивање или озбиљније проблеме повезане са трансплантацијом ткива. Ипак, сама операција и потискивање обрамбеног система како тело не би одбацило усађене делове узроковали су одређене нуспојаве, тако да је четворици пацијената требало одстранити катаракту. Десет актера студије има значајно побољшање вида, код седам побољшање није забележено, а стање се погоршало само код једног.
Прочитајте још:

КОЕЉОВ ПСИХОТЕСТ: Одговорите на само 3 питања да видите да ли болујете од деменције

Руски космонаути излазе у отворен космос

Лечење матичним ћелијама има велики потенцијал - истичу стручњаци и наводе да би се њима могла замењивати оштећена ткива бројних органа - од срца до бубрега, те да би се могла лечити чак и мултипла склероза. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА