Најновије

Украјинци распустили батаљон „Шахтјорск“: Више лопови, мање хероји

После много критика, украјинске власти су ипак морале да признају да се један број добровољаца на источном фронту бавио - крађама.
Лопови и пијанице? (Фото: szona.org)

Лопови и пијанице? (Фото: szona.org)

Због тога се у украјинској јавности распламсала полемика јесу ли у добровољачким батаљонима били хероји и патриоте, како су их представљали главни медији у Кијеву, или лопови и пијанице. Ових дана је расформиран добровољачки батаљон „Шахтјорск“ јер су, по оцени украјинске полицији, неки његови војници крали. На другој страни, официри „Шахтјорска“ и даље тврде да међу њима није било пљачкаша. - Расформирали смо батаљон јер је утврђено да је 50 лопова окаљало углед 700 бораца те специјале јединице. Више пута војници тог батаљона су били ухваћени у крађама у Донбасу - објаснио је министар украјинске полиције Арсен Аваков. Раније су о лоповлуку војника „Шахтјорск“ говорили становници села и места кроз које су пролазили украјински добровољачки одреди. Под притиском међународне јавности, али и домаће, тим проблемом је морала да се позабави и украјинска полиција. - Украјински добровољци су се јуначки борили код града Иловајска, али су се неки од тих бораца касније обрукали лоповлуком у Волновахи и другим местима. - казао је министар Аваков. Батаљон „Шахтјорск“ је формирао лидер једне од националистичких партија, посланик Олег Љашко. Чак су и присталице Мајдана упозоравале да су у првим редовима овог батаљона алкохоличари и лопови. Један број украјинских сајтова сада је почео отворено да пише да су се многи војници у добровољачким батаљонима Националне гарде Украјине бавили пљачком. За разлику од њих, на војнике регуларне украјинске армије није било жалби. У месту Комсомолску у Доњецкој области војници украјинске Националне гарде су опустошили један супермаркет, а касније су им се придружили и локални лопови. Много крађа је било и у граду Дебаљцову где су Националну гарду локални становници запамтили по пљачкама. Осим тога, било је много примера отимања аутомобила цивилима уз објашњење да ће им тобоже касније кола бити враћена. Наводно се разматра могућност да се, после „Шахтјорска“, расформира још неколико добровољачких украјинских батаљона. Украјинским властима неће бити лако да се отарасе и доведу у ред разне типове сумњивих биографија који су рушили власт Виктора Јануковича и касније учествовали у рату у Донбасу. Они себе сматрају „првоборцима“ заслужним што је смењена стара и устоличена нова власт.
Прочитајте још:Украјински ултранационализам: са улице у кабинет власти(ВИДЕО) Предсказање монаха Гаврила о судбини Србије и Београда у данима који следе
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА