Најновије

Пијете неколико шољица кафе сваки дан? Прочитајте ово...

Три шољице кафе дневно, укључујући и оне без кофеина, имају улогу у заштитити јетра и спречавању потенцијалног развоја канцерогених ћелија, показало је истраживање научника америчког  Национал Канцер Института  чији су резултати објављени у стручном часопису "Hepatology".
Кафа (Фото: PiccoBlog)

Кафа (Фото: PiccoBlog)

Амерички научници установили су да конзумирање више од једне шољице кафе дневно спречава повећање вредности ензима јетре, спречавајући истовремено и могућност потенцијалног развоја канцерогених ћелија. Истраживањем спроведеним у периоду између 1999. и 2010. биле су обухваћене 27.793 особе, међу којима 14 хиљада кавопија, од којих су две хиљаде тестере бескофеинску кафу. Мерене су вредности 4 ензима јетре чија висока концентрација у крви индицира обољење јетра - аспартата аминитрансферазе (АСТ), аланина аминотрансферазе (АЛТ), гама глутамил трасаминазе (ГГТ) и алкалне фосфатазе (АЛП).
Прочитајте још:(ВИДЕО) Ајне клајне грудима, па јој прете смрћу!
Резултати су показали да су особе које су конзумирале три или више шољица кафе дневно биле за 25 одсто мање подложне развоју повећаних вредности ензима јетре у односу на оне које нису конзументи кафе. Занимљиво је да су и особе које су уживале у бескофеинској кави имале низак ниво поменутих ензима јетре, из чега се намеће закључак да је једини састојак који утиче на "здравље" јетра заправо у кафи, а не у кофеину. Хемијски састојак заслужан за овај ефекат још није познат због чега научници намеравају спровести даља истраживања како би открили шта стоји иза овог интересантног резултата. "У кафи је око 1000 разних састојака. Могу рећи да 'сумњамо' на неке од њих, но засада не можемо са прецизношћу казати који су", објаснио је вођа студије Киан Ксиао. Упитан требају ли они који не конзумирају кафу почети то чинити како би си заштитили јетра, Ксиао је одговорио како није у позицији било што препоручити али да са сигурношћу може рећи како кафа том органу не штети. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА