Најновије

Кибернетски рат Пекинга и Вашингтона

ПЕКИНГ – Кинеско регулаторно тело за интернет саопштило је данас да су хакери, већином из САД, напали осамдесет одсто кинеских владиних сајтова, преноси Ројтерс.
Кина - земља змајева (Фото: debatingeurope.eu)

Кина - земља змајева (Фото: debatingeurope.eu)

Начелник државног бироа за интернет Лу Веј осудио је употребу напредне технологије за нападе или крађу поверљивих података, наводи британска агенција. Притом је за америчко-кинески дијалог о кибернетичкој безбедности рекао да протиче неометано. Државни саветник у кинеској влади Јанг Ђиећи рекао је овог месеца америчком државном секретару Џону Керију да ће обнављање сарадње између две земље у области кибернетичке безбедности бити тешко због „погрешних навика САД”. Лу је на конференцији за новинаре у Пекингу рекао да између две земље „постоје разлике, али и сличности”, изразивши наду да ће бити пронађен заједнички језик. Сарадња Кине и САД изгубила је на интензитету раније ове године, пошто је америчко министарство правде оптужило пет припадника кинеске војске за „хаковање” америчких компанија ради крађе комерцијалних тајни.
Прочитајте још:ОВО ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ: Устаници Донбаса измислили минобацач са пригушивачем!
Кинески званичници узвратили су противоптужбама на рачун америчке владе за хаковање након што је сарадник Агенције за националну безбедност (НСА) Едвард Сноуден изнео тврдње да су САД упадале у мреже и сервере у Кини и Хонгконгу. Лу је данас бранио кинеску одлуку о забрани страних интернет сервиса, као што је „Фејсбук”, рекавши да је то учињено због заштите националних интереса. Према његовим речима, Кина је увек врло гостољубива али може да бира „кога ће пустити у кућу”. Начелник кинеског државног бироа за интернет је, такође, одбацио медијске наводе да је рекао да „Фејсбук” никад неће бити дозвољен у кини. „Нисам рекао да Фејсбук неће моћи да уђе у Кину, али нисам рекао ни да хоће”, рекао је Лу а преноси Ројтерс. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА