Најновије

Обратите пажњу: Храна која вам скраћује живот

Газирани напици скраћују живот у просеку за 4,6 година, док алкохол приликом честог конзумирања може да води до двоструко краћег живота.
Попут црвеног меса, и алкохол има лошу репутацију због свог утицаја на здравље и повезаности с хроничним обољењима. (Фото: futuretimeline.net)

Попут црвеног меса, и алкохол има лошу репутацију због свог утицаја на здравље и повезаности с хроничним обољењима. (Фото: futuretimeline.net)

Као што здрава исхрана може да вам пружи добро здравље, погрешан избор намирница може да утиче лоше на стање вашег организма. Наиме, неке намирнице могу да утичу на структуру теломера - крајева хромозома, са низом понављајућих ДНК секвенци ТТАГГГ и специфичних протеина који попут петље укопчавају крај хромозома. Старењем се теломере скраћују, па их називају и биолошким сатом. Научна истраживања су показала да се краће теломере могу довести у везу са кардиоваскуларним обољењима и канцером. Истраживања су такође показала да одређени фактори, попут начина исхране, могу да убрзају или успоре процес скраћивања теломера. Ово је храна која може да убрза скраћивање теломера:1. Газирана пића Заслађени газирани напици су лоша вест за теломере. Недавна студија која је обухатала 5.309 одраслих особа, показала је да дневним уносом 600 милилитара заслађених газираних напитака можемо убрзати старење за 4,6 година. Такав исти утицај на дужину животног века има и пушење. Испијање 200 милилитара газираних заслађених напитака има блажи утицај и убрзава старење за 2 године. Истраживање није испитивало утицај дијеталних газираних напитака који уместо шећера имају друге заслађиваче, али научници претпостављају да ни ове намирнице нису добре за ваше здравље. 2. Месне прерађевине Још једна храна која лоше утиче на теломере су месне прерађевине попут виршли и салама. Студија која је спроведена 2008. године обухватила је 840 испитаника и испитивала је утицај одређених група хране на дужину теломера. Научници су дошли до открића да особе које често једу месне прерађевине у просеку имају краће теломере у односу на испитанике који не једу ту врсту намирница. 3. Црвено месо Висок унос црвеног меса, попут хамбургера и одрезака, већ дуже време се доводи у везу са срчаним обољењима и канцером, а то може бити повезано с дужином теломера. У једној студији је испитиван утицај хране на здравље пацова који су храњени говедином и пилетином. Код животиња које су јеле више црвеног меса забележено је скраћивање теломера у ћелијама црева. Слични резултати су забележени и код животиња које су јеле бело месо, али је скраћивање било присутно у мањој мери. Добре вести су да отпорни скроб, здрав угљени хидрат који вам помаже да сагорите масти, може умањити утицај црвеног меса на теломере. Намирнице богате овим скробом су банане и сочиво.
Прочитајте још:Ово уље убија рак дебелог црева за 48 сати!
4. Алкохол Попут црвеног меса, и алкохол има лошу репутацију због свог утицаја на здравље и повезаности с хроничним обољењима. Студија која је представљена 2010. године, показала је да алкохол такође може да убрза скраћивање теломера. Резултати су показали да су код особа које често конзумирају алколна пића теломер биле чак двоструко краће у поређењу с особама које не пију алкохол. Извор: stvarukusa.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА