Најновије

НАПРЕДЊАЦИ ИЗМЕЂУ ТРИ ВАТРЕ: Мали, Вучевић, Брнабић - име премијера само Вучић зна!

Листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" за десетак дана обавестиће председника државе и јавност о предлогу за мандатара, изјавио је данас председник Српске напредне странке Милош Вучевић и подсетио да ће се након што Александар Вучић одреди мандатара кренути у формирање нове владе.

Консултације у Председништву о мандатару за састав нове владе, које је са представницима изабраних изборних листа обављао председник Србије Александар Вучић, завршене су, а на њима нису учествовали представници листе "Србија против насиља" и коалиције НАДА. 

Што се тиче будуће владе, Милош Вучевић истакао је да ће њена окосница бити програм "Скок у будућност – Србија 2027", па у том светлу треба очекивати и кадровска решења. На питање коју ће функцију он обављати у новој влади, Вучевић је навео да је све ствар договора унутар странке. 

Досадашњи министар одбране, међутим, према оцени саговорника РТ Балкана, један је од најозбиљнијих кандидата за место председника владе, уз министра финансија Синишу Малог, али и премијерку Ану Брнабић. 

Српска напредна странка није у предизборној кампањи истицала ниједно име када је у питању нови председник владе, за разлику од председника Социјалистичке партије Србије Ивице Дачића чија се изборна листа на децембарским изборима звала "Ивица Дачић-премијер Србије". Без обзира на жеље, наш саговорници сматрају да је готово извесно да ће премијер доћи из владајућег СНС-а, који је освојио највише гласова на изборима 17. децембра. Али, још се не зна ко је кандидат: или се јавност помало држи у неизвесности или још увек трају унутарстраначки договори о томе.   

Александар Вучић је, иначе, у августу 2022. године, предлажући Ану Брнабић за нову-стару премијерку, изјавио да ће 2024. године доћи до промена, а након децембарских избора 2023. рекао је, уз похвалу за њен рад, да је јој је пре избора речено да највероватније неће задржати премијерску функцију. Вучић је тада додао да је она била најдуже на месту председника владе од увођења вишестраначја у Србији, али и да ће обављати "значајне функције у будућности". 

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић каже за РТ Балкан да му као најозбиљнији кандидат за новог премијера делује Синиша Мали.

"Он је најпоузданији Вучићев министар. Његови резултати су оно на чему Вучић инсистира у свим својим наступима. Иза себе има и економске успехе", каже Крстић.

Он додаје да мисли да Ана Брнабић неће бити поново на месту председнице владе, да је ипак дуго обављала ту функцију и да ће је највероватније неко наследити.

"Фигурира и председник СНС-а као могући кандидат. Кад бих се кладио, то би било између њих, с тим да бих дао 10 евра на Малог, а пет евра на Вучевића", шаљиво напомиње Крстић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је у овом тренутку, пре свега из медија, јасно да ће премијер бити неко из најмоћније партије у парламенту, Српске напредне странке, али да то не мора нужно бити и председник те странке, иако је неписано правило у парламентарној пракси да први човек најјаче партије буде и први човек владе.

"Међутим, овде су у игри још два имена: једно је постојећа премијерка Ана Брнабић, а друго је, као врло искусан и човек од поверења председника Вучића, Синиша Мали који је показао одређени резултат као министар финансија и као човек који је доста учествовао у великим пројектима наше земље", наводи Дејан Вук Станковић.

Вучевић, Брнабић и Мали, по његовом мишљењу, у овом тренутку су равноправни јер фигурирају у јавности као неко ко има поверење председника Вучића, што је неспорно за сваког од њих троје.

"Такође, они су доста у жижи политичких и медијских борби, дакле, нису људи који су без политичке тежине у јавности Србије. Сви имају искуство у државној администрацији, сви су лојални председнику Вучићу и препознатљиви као представници те опције која је добила највеће поверење грађана. Ствар је нијанси, процене коју прави партија, коме ће поклонити поверење", каже наш саговорник.

Он напомиње да ће, у сваком случају, сво троје остати на неким државним функцијама, нико неће изгубити релевантност у политици након избора новог премијера.

"Биће неко од њих троје, осим као се не догоди неко велико изненађење и појави се четврти кандидат. Четврти човек би у овом случају био заиста можда и највеће изненађење у избору премијера откад постоји вишепартијски систем у Србији", истиче Дејан Вук Станковић.

Прочитајте ОВДЕ о борбеним дејствима армије РФ код Часовог Јара

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА