Најновије

ФОРЕ СА ЗАПАДА: "Срећан ти Хеловин!" и "Први купац Ајфона у Србији!"

БЕОГРАД - Да постајемо део света или свет део нас, сведочи чињеница да се на друштвеним мрежама у Србији могу наћи домаће "Хеловин - Ноћ Вештица" честитке (Halloween), али и промовисање "потрошачког" стила живљења попут наслова у медијима "Ово је човек који је чекао цео дан и купио први "Ајфон 6" у Србији!". Да ли је реч о позитивном или негативном тренду у друштву!? Већина у Србији сматра - веома негативном. У Србији, на тај западни Дан вештица - "Хеловин", верници СПЦ су славили Светог апостола јеванђелисту Луку и Светог Петра Цетињског. То је огромна културолошка разлика.
Ајфон 6 (Фото: techz.vn)

Ајфон 6 (Фото: techz.vn)

Усвајање оваквих маркетиншких кампања и видова комуникације по западном моделу, попут "првог купца Ајфона у Србији", за резултат може имати рушење добрих и здравих традиција у српском друштву. Здравог односа према материјалном. Материјално је у функцији смислености живота, зарад живота и у функцији испуњења духовног и најважнијег дела човека. Тако размишља просечан Србин. Српско друштво кристалише свој однос константно према све бржем и агресивнијем упливу "западне културе" у етар Србије, а тај уплив на посебан начин утиче на српски народ, односно, уско речено - на вековну геополитичку (дез)орјентацију Србије као државе српског народа.
Прочитајте још:Грчка православна црква забранила опело за кремиране
У историјском и најдубљем смислу, опредељење Срба ка духовној вертикали и црквени живот православних Срба јасно су одређивали и геополитички пут Србије. Са друге стране, Србија као држава можда има потребу за законским решењем које би регулисало промоцију одређених видова јавних друштвених културних форми, манифестација, итд., нешто попут руских и америчких закона о промоцији иностраних интереса или заштити домаће културе. Култура има врхунску и главну улогу да данашњем брзом животу и човеку брзих порука прилагоди традиционални дух "грађен вековима". Грађанска одговорност у таквом друштву, а посебно одговорност српског народа, јесте да култура Србије буде међу приоритетима, како унутрашње, тако и спољне политике, и да култура у модерном српском друштву ужива максималну заштиту и најбољи могући развојни амбијент. У српском друштву је добро укорењен израз "потрошачки дебили" као опис крајњег духовног ништавила у којем се налази "западно друштво". То звучи обећавајуће за оне који сматрају такве културолошке и друштвене појаве крајње негативним и бесмисленим, а таквих је огромна већина. Извор: Правда    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА