Најновије

Омбудсман: Нотари су уведени на погрешан начин

БЕОГРАД - Заштитник грађана Саша Јанковић сматра да би успостављање модерне јавнобележничке (нотарске) службе у Србији било успешније да је та служба уведена поступно и да јој није дат ексклузивитет за састављање одређене врсте уговора.
Омбудсман Саша Јанковић, фото: Медија центар

Омбудсман Саша Јанковић, фото: Медија центар

Такође би било боље да је број нотара већи, а цена њихове услуге примереније регулисана, као и да приликом избора нотара није било пропуста који су утицали на легитимност поступка и пођеднак третман кандидата, наводи се у мишљењу Заштитника грађана које је објављено на сајту његове канцеларије. Јанковић је закључио да је потребно без одлагања детаљније уредити начин вршења надзора над испуњеношћу услова за рад јавнобележничких канцеларија, укључујући и постојање осигурања за штету услед несавесног, односно неправилног обављања делатности. Заштитник грађана је мишљење дао у поступку контроле рада Министарства правде, покренутом по сопственој иницијативи након сазнања о могућим неправилностима у поступку именовања јавних бележника. Мишљење је дато након прибављеног изјашњења Министарства правде. Јанковић је још навео пет тачака кључних за рад нотарске службе у Србији. Он сматра да успостављање јавног бележништва као службе од јавног поверења може да допринесе правној сигурности и ефикаснијем и бржем правном промету у Републици Србији, али да би то било успешније изведено да је њено успостављање ишло поступно. Остваривање права и на закону заснованих интереса грађана било би слободније и приступачније, а успостављање модерне јавнобележничке (нотарске) службе успешније да јој није дат ексклузивитет за састављање одређене врсте уговора. "Односно да су уз новоуспостављене надлежности нотарске службе задржане конкурентне (истовремене, паралелне) надлежности, односно овлашћења судова и адвокатуре, као и право грађана да сами уобличавају сопствене правне послове, односно утврђују текст сагласности својих воља", наводи се у мишљењу заштитника грађана.
Прочитајте још:Амбасадор Албаније: Рама ће отићи у ПрешевоЗбог Европске унија пољопривредницима се укидају премије за млеко!
Додаје се да би остваривање права и на закону заснованих интереса грађана било приступачније да је број нотара већи, а цена њихових услуга боље и примереније регулисана. Јанковић сматра да је при избору нотара било пропуста који су утицали на легитимност поступка и права кандидата на транспарентну процедуру, пођеднак третман и правну сигурност, као и да су при конституисању Коморе јавних бележника начињени пропусти у поштовању Законом предвиђене процедуре. Његов закључак је да је потребно без одлагања детаљније уредити начин вршења надзора над испуњеношћу услова за рад јавнобележничких канцеларија, укључујући и постојање осигурања за штету услед несавесног, односно неправилног обављања делатности. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА