Најновије

Ројтерс: Хрватска није видела никакав напредак од чланства у Европској Унији

ЗAГРEБ - Британска агенциjа Роjтерс обjавила jе чланак "Хрватска не налази пут до просперитета EУ", у коjем анализира стање Хрватске након уласка у Eвропску униjу и истиче да држава ниjе видела напредак какав су оствариле земље коjе су у Униjу ушле 2004, када jе привреда била у процвату.
Хрватски војници (Фото: Википедија)

Хрватски војници (Фото: Википедија)

Прилику за напредак jе, сматра агенциjа, великим делом пропустила због владе коjа jе преузела власт пре него што jе на подручjу бивше Jугославиjе избио рат. "Oд тада jе успоставила демократиjу, али се бори како би поново успоставила изгубљено тржиште, па се морала одрећи субвенционисане бродоградње како би испунила критериjуме Eвроспке униjе", пише у чланку коjи преноси "Вечерњи лист". Роjтерс наводи како "сиромаштво након шест година кризе ниjе неуобичаjено на Балкану, па чак ни на западу Униjе" и сликовито наводи да се дубина хрватског пропадања види "у одсjаjу ватромета и фанфара коjима jе обиележен улазак у EУ". С привредом коjе jе од 2008. до данас забележила пад од 13 посто, Хрватска се налази одмах иза дугом оптерећене Грчке, па се спекулише да би држава, коjа jош ниjе чланица еврозоне, могла да тражи финансиjску помоћ Eвропске униjе. "Знаци сиромаштва су посвуда, те се тако у срцу Загреба налазе броjни празни пословни простори, што jе у супротности с имиџом Хрватске као туристичког мамца за љубитеље плажа и острва", наводи се у чланку.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Пола године од “пакла“ у Одеси обележено паљењем застава Украјине и тзв “Косова“
Aгенциjа подсећа да jе Хрватска у рецесиjи већ шест година и процењуjе да би се негативан тренд могао наставити и 2015. "Хрватске политичке елите не разумеjу се у економиjу, нити jе она икада била њихов приоритет", цитира Роjтерс економског аналитичара Велимира Шоњу и додаjе да западни аналитичари признаjу да не разумеjу неспособност Хрватске да максимално искористи чланство у Униjи коjа нуди више од 10 милиjарди евра кроз фондове за инфраструктурне и развоjне проjекте до 2020. године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА