Најновије

НАТО угрожава Европску Унију, јер не жели да је види са Русијом

МОСКВА - Од почетка недеље у Литванији се одвијају масовни маневри Гвоздени мач 2014, у којима учествује више од две и по хиљаде војника из девет земаља НАТО-а – Чешке, Естоније, САД, Велике Британије, Канаде, Литваније, Луксембурга, Мађарске и Немачке. Њихов циљ је увежбавање сарадње у оквиру одговора на хипотетичку „опасност са Истока
Северно-атлантска алијанса (Фото: Nato Media Library)

Северно-атлантска алијанса (Фото: Nato Media Library)

Командант оружаних снага Литваније генерал-мајор Јонас Жукас повезао је ове маневре са темом јачања безбедности на европском континенту. Ипак, према мишљењу значајног броја експерата, ратне игре НАТО-а у непосредној близини руских граница ову безбедност, напротив, поткопавају.

Према основном акту Русија-НАТО из 1997. године, алијанса је преузела на себе обавезу да не размешта на територији источноевропских земаља додатне битне борбене снаге на сталној основи. Данас је ово обећање фактички прекршено. У Источну Европу се пребацује тешка техника САД, расте активност борбене авијације и војно-поморских снага савезника из НАТО-а. При томе Москва није дочекала одговр на питање које снаге у замсили НАТО стратега јесу „битне“. А што се тиче сталне основе, сталне ротације омогућавају НАТО-у да заобиђе ову тачку споразума.

Прочитајте још:(ВИДЕО,ФОТО) ОНЕ СЕ ЊИХ НЕ БОЈЕ: Џихадисти прете женским ратницама!

У суштини звецкање оружјем је својеврсна порука коју Вашингтон упућује Москви, покушавајући да је принуди да преда геополитичке позиције. Наравно, она предузима све неопходне мере како би осигурала поуздану заштиту националних интереса. Али, без обзира на очигледност опасности, Русија одустаје од конфронтације. Ово је изјавио ових дана председник Владимир Путин.

Свет у 21. веку није постао ни стабилнији, ни безбеднији. Некадашње претње нису никуда нестале. А у низу региона стање ствари се чак заоштрило. Озбиљно жариште напетости и даље остаје на границама Русије на југоистоку Украјине.

Не престају покушаји да се наруши успостављен стратешки паритет. Арсенали водећих земаља развијају се и усавршавају. На септембарском самиту НАТО-а његово руководство отворено је изјавило о предстојећем увећању војних могућности Алијансе. Уместо колективног, цивилизованог решавања међународни проблема у оптицају су све чешће економске, информационе полуге притиска.

Русија не намерава да улази у конфронтацију коју покушавају да јој наметну. Ми смо отворени за равноправни дијалог о свим проблемима глобалног и регионалног дневног реда.

Према мишљењу сталног представника РФ у НАТО-у Александра Грушка, догађаји у Украјини су за Запад постали само повод за јачање притиска на Русију. Био је потребан велики повод за повратак на територијалну одбрану из времена хладног рата. И он је пронађен.

Али од тада свет се променио. Прекидајући сарадњу са Русијом, Запад слаби потенцијал међународних напора у борби против тероризма, пиратерије, распростирања оружја за масовно уништење, промета наркотика, регионале нестабилности. Овим изазивома НАТО тешко да може сам да се супротстави.

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА