Најновије

Руси активирали шпијунску базу из доба Хладног рата на Куби

ХАВАНА — Русија се током прошлонедељне посете председника Владимира Путина Хавани, прелиминарно договорила да поново отвори обавештајну базу на Куби.
Радарска станица у бази "Лурд", фото: latinamericanstudies.org

Радарска станица у бази "Лурд", фото: latinamericanstudies.org

То је био некада главни пункт из којег су током Хладног рата шпијуниране САД, пише данас руски дневник Комерсант. Цитирајући неколико извора из кругова домаћих политичара, Комерсант пише да је постигнут договор “у принципу” да се поново отвори база Лурд, која је била неактивна од 2001. године, преноси АФП. Русија је ову базу тада затворила, баш по наређењу Путина, у циљу уштеде и у светлу приближавања Москве и Вашингтона након напада од 11. септембра. Од тада, међутим, Москва поново показује интересовање за Латинску Америку и свог хладноратовског савезника Кубу, док су се њени односи са Западом погоршали поводом кризе у Украјини. База Лурд је основана 1964. године и налази се само 250 км од обала САД. У њој је било запослено и до 3.000 људи. Из те базе су прислушкивани радио сигнали, укључујући и оне са подморница и бродова, као и сателитска комуникација. Уочи Путинове недавне посете Куби, Русија је одлучила да отпише 90 одсто кубанског дуга, који датира још из совјетске ере и достиже око 32 милијарде долара. У последњих неколико година рада базе Лурд, Руси су Куби за њено коришћење плаћали 200 милиона долара годишње. Бивши директор руске спољне обавештајне службе Вјачеслав Трубников истиче како ће база ојачати руску међународну позицију. “Лурд је Совјетском Савезу представљао очи за целу западну хемисферу. За Русију, која се бори за своја законита права и место у међународној заједници, она неће бити мање вредна него што је била за ШСР”, закључује Трубников.
Погледајте и ово:Више од 12 америчких шпијуна надзире немачка министарстваПогледајте списак страних шпијуна који вршљају по Србији!НАТО дао наређење: Очистити Црну Гору од руских шпијуна!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА