Најновије

Еулекс истражује Тачијевог ујака, сумња на везе са групама за ликвидације

Еулекс, који се недавно нашао на удару критика због тога што је наводно штитио моћне политичаре на Косову, покренуо је истрагу око везе између осуђеног плаћеног убице Назима Блаце и ујака одлазећег косовског премијера Хашима Тачија, пише лондонски "Гардијан".
Хашим Тачи (Фото: ЈуТјуб Скриншот)

Хашим Тачи (Фото: ЈуТјуб Скриншот)

Како се наводи, то је први пут да је неки члан Тачијеве породице постао предмет значајне истраге. "Гардијан" примећује да се истрага покреће пет година након што је Блаца на једном видео снимку признао како је учествовао у бројним убиствима политичких противника, као део групе за ликвидацију, која је радила за "Шик" - обавештајно крило ДПК. На писање лондонског дневника реаговала је Тачијева канцеларија, која изнете тврдње одбацује као нетачне. "Објављени чланак је и по садржају и као прича неистинит и неприхватљив. Канцеларија премијера изражава чуђење да лист са таквом традицијом дозвољава објављивана дезинформација и инсинуације", каже се између осталог у саопштењу које су објавили приштински медији. "Гардијан" даље наставља да истрага о "Шику" - тајанственој шпијунској групацији која је званично расформирана - може бити непријатна по западне обавештајне службе, посебно америчку ЦИА и француски ДГСЕ, чија подрска за Тачија, ДПК и "Шик" датира од рата на Косову 1999. У то време, пише "Гардијан", Американци и Французи су подржавали Тачија као најефикаснијег команданта ОВК који се борио против српске војске. Неки истражитељи Еулекса верују да су ове тајне везе током рата помогле заштити лидера ДПК и спречили њихове покушаје да обуздају корупцију и организовани криминал на Косову од прогласења независности 2008. У свом видео признању из новембра 2009, Блаца је рекао како је радио за Азема Суљу, ујака косовског премијера, једног од 10 особа којима се бави најновија истрага. Позивајући се на косовску штампу, "Гардијан" пише да је Блацина породица из безбедносних разлога у среду послата у иностранство. Започињање нове истраге, коју ће водити косовски истражитељи и истражитељи Еулекса, покренуће и питање зашто она није обављена пет година раније. У поменутом видео снимку из 2009, Блаца је рекао како је радио за групу за егзекуције "Шика", која је осумњичена за убијање такозваних "колаборациониста", затим званичника Демократског савеза Косова, као и потенцијалних сведока ратних злочина команданата ОВК. Блаца је рекао како је између 1999. и 2003. учествовао у 17 кривичних дела, укључујући убиства, покушаје убиства, претње и уцене, при чему је тврдио да је радио директно за Суљу. "Гардијан" наводи да је "Шик" био главни инструмент политичких злочина и крупан злочиначки подухват са годишњим приходом од око 200 милиона долара. Блацино признање би се могло показати веома непријатним по Еулекс и ако се покаже тачним да је он месецима покушавао да изнесе исказ главном тужиоцу те европске мисије, који о томе није оставио никакав запис. Штавише, било је потребно четири дана од његовог јавног сведочења Блаце да би га Еулекс ухапсио и ставио у безбедан притвор. Кадри Весели, шеф "Шика" и особа веома блиска Тачију, изјавио је пре неколико година америчком порталу "ГлобалПост": "Имали смо много партнера - 25 тајне агенције... САД су нам много помагле", казао је тада Весели, али је демантовао да је "Шик" изводио систематска политичка убиства.
Прочитајте још: (ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ: Јегуља гута ајкулу!
Поред ЦИА, "Шик" је примао посебну помоћ и од француске службе ДГСЕ. Француска је пружила војну обуку за припаднике ОВК. Записи британских прислушкивања комуникација српске војске током рата су открили и да су припадници ДГСЕ били убијени заједно са борцима ОВК у једној српској заседи, пише "Гардијан". У пролеће 1999. године, по истражитељима који су пратили активности "Шика", група од 20 припадника те организације пребачена је са једног брода у албанској луци Драч на француски војни брод, и у Француској прошлиа специјалну обуку. По истражитељима, неколико тих обучених Албанаца касније су постали припадници групе за убиства. Француска веза са "Шиком" је оснажена када су, након интервенције НАТО-а 1999. године француске снаге преузеле контролу на северу Косова, у које спада и област Дренице, одакле долази и породица Хашима Тачија и његовог уског круга. Један истражитељ са Косова, пише "Гардијан", проценио је да је тај тим за ликвидације одговоран за убиство најмање 30 људи, и да је веза са Французима помогла да Еулекс нерадо отвара истраге о политичарима високог профила на Косову. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА