Најновије

Партије дужне за кампању 468 милиона!

Странке  и коалиције, које су се надметале на последњим парламентарним изборима, укупно су на располагању имале око 1,6 милијарди динара, а трка за гласове бирача коштала их је више од две милијарде!
(Фото: ДС)

(Фото: ДС)

После кампање остало је 468 милиона динара неплаћених рачуна, огласа, ТВ спотова... Ове податке јуче је обелоданила Агенција за борбу против корупције, анализирајући извештаје о приходима и расходима које су им изборне листе слале по завршетку гласања. У чак осам, од 17 извештаја, после подвучене црте уписан је мањак, највише због трошкова медијске промоције. Највећу „рупу“ између прихода и расхода пријавила је коалиција око ЛДП - више од 143 милиона динара, следи савез око Тадићеве странке - 108 милиона, УРС - скоро 81 милион, СПС - 63 милиона... С друге стране, после „пребијања“ с плусом на рачуну, из кампање су изашли СВМ (10,5 милиона), напредњаци (два милиона), радикали (око 260.000 динара)... Практично, многе странке су после кампање остале да грцају у неплаћеним рачунима, а ових дана праве рачуницу како ће убудуће измиривати обавезе и шта их чека уочи следећих избора. Јер, парламент се спрема да изгласа измене закона којима ће уплате партијама из државне касе бити срезане за око 35 одсто. Највише се брину мале партије. - За странке на власти смањење је само фиктивно, јер они већину новца обезбеђују из других извора, попут јавних предузећа. Разлике у издвајањима за странке су драстичне, па СНС добија 70 пута више новца него ми - каже председник Нове странке Зоран Живковић. Шеф посланичке групе СВМ Балинт Пастор каже да је јасно да ће свим партијама бити теже, јер ће добијати мање новца: - Нама мањима не треба пуно новца за политичку кампању, рекламе и билборде, али ћемо урадити детаљну анализу колико ћемо сада новца добијати и како најбоље да га распоредимо.
Прочитајте још: ЈОСИПОВИЋ: Жалосно је што Шешељ није осуђен у Хагу!
Председник клуба СНС Зоран Бабић, чија је странка предложила резање партијских прихода, истиче да мале странке неће нестати због законских измена: - Те партије могу нестати само изборном вољом грађана. Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић сматра да ће измене закона отежати посао контроле страначких извештаја: - За нас није прихватљиво да се средства која политички субјекти за финансирање редовног рада користе и за кампање. Спорно је и решење које ће странкама омогућити да купују непокретности и из јавних средстава и да их даље користе у различите сврхе, као што је издавање. Кад се упореди уложени новац и број освојених гласова, највеће издатке имао је УРС. За један добијени глас уложили су 1.657 динара. Следе либерали са односом један према 1.367 динара, Тадићев савез - 850, социјалисти - 705, ДСС - 632... Напредаци, ПЗДД и СДА Санџака су за подршку једног бирача морали да уложе око 500 динара. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА