Најновије

Оштар дипломатски фронт Русије и Запада

Наставља се притисак западних сила на Русију због украјинске кризе. Потпредседник САД Џозеф Бајден упозорава да ће кршење споразума из Минска "додатно коштати Русију".

Одмеравање (Фото: hellasforce.com)

Одмеравање (Фото: hellasforce.com)

Шефови дипломатија ЕУ следеће недеље о пооштравању санкција Русији. Владимир Путин и Барак Обама разговарали у Пекингу. ОЕБС упозорава на могућност јачања сукоба на истоку Украјине.

Потпредседник САД Џозеф Бајден упозорио је Русију после уласка нове колоне тенкова, тешке артиљерије и војних камиона у Доњецк, на истоку Украјине. Бајден је у телефонском разговору са украјинским председником Петром Порошенком истакао да "ако Русија настави да свесно крши услове споразума из Минска, то ће додатно коштати Русију", пренела је агенција АФП. Амерички потпредседник је позвао на брзо закључивање коалиционог споразума који би омогућио украјинској влади да настави са процесом доношења и потом примене реформи, као и испуњење других обећања датих украјинском народу на парламентарним изборима 26. октобра. У међувремену је висока представница ЕУ за спољне послове и безбедност Федерика Могерини рекла у Берлину да ће шефови дипломатија ЕУ на састанку у Бриселу следеће недеље разговарати о томе да ли да пооштре санкције Русији и начинима за помоћ Украјини.
Председник Пољске Броњислав Коморовски рекао је пољској телевизији ТВП да не губи наду да ће Русија поново бити партнер Западу, и да ће опет моћи безбедно да сарађују. "Русија је сувише велика земља да би у њој све било унапред заувек дато. Не губим наду да ће се Русија вратити на мирни пут модернизације, јер у супротном неће остати ништа од величине Русије, а остаће само проблеми", навео је Коморовски.
"Следеће седмице ћемо у Бриселу имати министарски састанак, на којем ћемо разговарати не само о томе да ли да пооштримо санкције већ пре свега како да подржимо Украјину у овим тешким временима", истакла је Федерика Могерини, преноси Ројтерс. Могеринијева се налази у Берлину, где се састала са немачким министром спољних послова Франк-Валтером Штајнмајером. За то време британски Тајмс пише да водећи немачки индустријалци врше притисак на канцеларку Ангелу Меркел да Берлин одустане од санкција према Русији. Сарадници канцеларке кажу да јој директори великих немачких компанија стално зову и траже попуштање немачког става према Москви како би се очувалa трговинска размена са Русијом која на годишњем нивоу износи 76 милијарди евра. Стални представник Русије у Европској унији Владимир Чижов је нешто раније за агенцију Тас најавио да ће се о европским санкцијама Русији разговарати на министарском састанку ЕУ 17. новембра. Криза у Украјини је довела до заоштравања односа између западних сила и Русије, највећег од завршетка Хладног рата.
Прочитајте још: Додик: Да сам био на Вучићевом месту истерао бих Раму из Србије!
Ипак, председник САД Барак Обама састао се у Пекингу са Владимиром Путином, с којим је разговарао о ситуацији у Украјини, Ирану и Сирији, саопштила је Бела кућа. "Обама је током дана разговарао с Путином три пута по 20 минута", изјавила је портпаролка америчког Савета за националну безбедност Бернадет Михан. "Постоји договор о прекиду ватре који је постигнут у Минску и он мора да се поштује", рекао је Обамин саветник Бен Родс. Претходних дана светске агенције су јављале о великом појачању у тешком наоружању које је стигло у Доњецк, упориште проруских побуњеника на истоку Украјине. Новинари АФП-а су видели шест тенкова и два оклопна возила код Шахтјорска, на путу ка Доњецку. И мисија ОЕБС упозорава да опасност од јачања сукоба на истоку Украјине расте. "Ниво насиља на истоку Украјине као и ризик од поновног избијања сукоба остаје висок и наставља да расте", рекао је новинарима портпарол ОЕБС Мајкл Боциуркив. Све су учесталији и "блиски сусрети" у ваздуху над европским небом између руских авиона и ловаца западних земаља. У студији нестраначке и непрофитне организације Европске мреже за лидерство (ЕЛН) наводе се детаљи о 40 таквих инцидената, и подсећа се да обе стране ризикују да изгубе контролу над догађајима". Извор: РТС  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА