Најновије

Закон кочи Пејпал у Србији

Пејпај је пре годину и по дана званично стигао у Србију, а услуга је била половична јер смо могли да плаћамо, али не и да примамо уплате.

PayPal (Фото: startit.rs)

PayPal (Фото: startit.rs)

Тај сервис је омогућен у октобру ове године, али је функционисао само три дана, јер га је зауставио српски закон који захтева да се трансакције у земљи обављају искључиво у динарима.

Свазиленд, Сомалија, Јемен, па и Украјина и Колумбија, земље су које имају многе проблеме, али Пејпал сервис није међу њима. За разлику од Србије, где се овај сервис користи половично, може да се плаћа, али не и да се прима новац, што штети онима који би да послују на Интернету. У компанији "Гриндизајн" (Greendesign) кажу да имају сјајне дизајнере, али незгодан географски положај.
Прочитајте још: Отпуштено 200.000 радника
"Опасност је у томе што се брукамо пред светом, нисмо конкурентни а инострани клијенти су навикли на лак и једноставан рад. Они не желе малтретирање, не желе да уплаћују на девизни рачун, да се малтретирају са бирократијом, са процедурама, плаћањем преко банака. Хоће све лако и једноставно што у Србији није могуће. И зато ће клијенти радије отићи код неких конкурентских дизајнерских сервиса, а не код нас", каже Дарко Видић из компаније "Гриндизајн". У саопштењу Народне банке Србије тврди се да потешкоћа за рад Пејпала нема. Девизе могу да се примају и шаљу, али у Србији мора да се плаћа динарима, што је на Пејпалу немогуће, па су укинули опцију плаћања за Србију да не би кршили закон, док се прописи не промене. Зоран Торбица из Центра за развој интернета сматра да постоји притисак банака да се не олабаве прописи у девизном пословању. "Имамо скоро три милијарде евра девизних дознака из иностранства и Пејпал ће да угрози то неко њихово тржиште. Оно што се каже, немојмо да убијамо, не краву него крдо крава због једне шницле", истиче Торбица. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА