Најновије

Запад у паници: Русија би могла да лансира ловца на сателите!

Западне свемирске агенције прате објекат који је изнела у орбиту руска ракета и подозревају да је то „ловац на сателите“, пише Financial Times.
Сателит (Фото: un-spider.org)

Сателит (Фото: un-spider.org)

Тај предмет је приказан као „Објекат 2014-28E“ на специјализованом сајту где се може пратити кретање сателита на орбитама око Земље. Њега је у свемир у мају изнела руска ракета, која је такође изнела у орбиту три војна комуникациона сателита „Родњик“, пише лист. Financial Times тврди да се предмет, који су стручњаци у почетку сматрали свемирским отпадом, креће усклађено са руским сателитима. Прошлог викенда „Објекат 2014-28E“ приближио се остацима ракете која га је изнела у свемир, наводи лист. „Западне свемирске агенције прате мистериозни објекат, који је лансирала руска војска и који уноси страх од обнављања прекинутог програма Кремља за уништавање сателита“ - пише лист. Према сазнањима Financial Times, команда ваздушно-космичке одбране Северне Америке - заједничке структуре САД и Канаде - дала је „Објекту 2014-28E“ сопствену ознаку „39765“. „Чији год да је тај објекат, он изгледа као нешто експериментално - оценила је стручњак у области свемирске безбедности британског Краљевског института за међународне односе Патриција Луис. - Он може имати неколико функција, како цивилних, тако и војних. Могуће је да је опремљен манипулатором за заузимање објеката или кинетичким оружјем. А можда се ради о кибернетичком нападу једног сателита на други или о ометању сигнала“ - сматра она.
Прочитајте још:Неће бити украјинске офанзиве на територију НоворусијеПутин: Запад жели да покори Русију али то никоме никад није успело!
„Способност да се уништава или омета рад комуникационих сателита противника сматрана је за значајан део војног потенцијала након почетка „свемирске трке“, али после пада „гвоздене завесе“ многе тајне технологије совјетских и америчких научника полако су одложене у страну. Међутим, последњих година се поново појавило интересовање за свемирско оружје“ - наводи Financial Times. „Русија је у прошлости била један од главних заговорника потписивања споразума о размештању оружја у свемиру, али њени напори нису уродили плодом“ - констатује британски лист. Он наводи мишљење неименованог руског војног стручњака, према којем би обнављање програма („Ловац на сателите“) „могло да има смисла у светлу брзог напредовања других земаља и недавног погоршања односа Москве и Запада“.\ Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА