Најновије

НУКЛЕАРНА МОЋ ЗМАЈА: Америка у страху од Кине

САД - У најновијој студији Америчко-кинеске комисије за економију и безбедност Стејт Департмента је оцењено да Кина има константан раст нуклеарне моћи и да то угрожава безбедност Сједињених Америчких Држава.
Змај је сила (Фото: kucuu.com)

Змај је сила (Фото: kucuu.com)

Аутори студије наводе да ће Кина представљати опасност за војне снаге и базе САД-а које су стациониране на западној страни Тихог океана у периоду од следећих 10 година, пише Дефенс Њуз. Кина ће бити способна да нападне САД широким спектром најмодернијег оружја укључујући кинетичко, ласерско и радиоелектронско наоружање. "Током 2014. године кинеске власти су наставиле да развијају космички програм и неопходно је да САД реагује истом мером и убрза развој сопственог оружја." - каже се у студији. Кинеске власти су саопштиле да развојем космичког наоружања штите свој суверенитет и спречавају друге земље од уплитања у унутрашња питања Кине, каже се у студији. Студија оцењује да Кина убрзано развија војни нуклеарни потенцијал и да ће у следећих пет година бити у позицији да се политички другачије понаша и заузима другачије позиције наспрам САД-а по питању нерешених политичких проблема са Јапаном, што може опасно угрозити спољнополитичке платформе Сједињених Америчких Држава. Пентагон је 2013. године објавио да ће Кина у следећих 15 година имати преко 100 балистичких ракета, подсећају аутори у својој студији.
Прочитајте још:Снажни удари на Доњецк – град остао без воде и грејања!
Студија посебно наводи ракете "МБР-ДФ 41" које Кина тестира, а које могу да досегну даљину од 11.900 километара. Ове ракете могу бити функционалне већ у 2015. години и оне могу угрозити комплетну територију Сједињених Америчких Држава, пише у студији. "Кина ће следеће године бити способна да уништи све веће градове и војне објекте САД-а." - каже се у студији и наводи се пример потенцијалног удара на Лос Анђелес. "Уколико би Кина погодила Лос Анђелес, нуклеарни пепео би се расуо хиљадама километара наоколо." - каже се у студији и наводи да у опсегу од 1,2 до 1,4 хиљада километара би била уништена сва жива сила. Кина развија и хиперзвучне ракете које су посебна претња за ратну морнарицу и које могу уништити све америчке носаче авиона и војне бродове, каже се у овој студији. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА