Најновије

Лавров: Запад жели да смени власт у Москви

Москва – Запад не крије да је циљ антируских санкција не присиљавање Русије на промену политике, већ смена режима, изјавио је јуче шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, наводећи да је у Украјини Запад кренуо на „све или ништа” као и да је хтео да „насамари” Русију.
Сергеј Лавров (Фото: ЈуТјуб)

Сергеј Лавров (Фото: ЈуТјуб)

„Када је реч о концепцијском прилазу употреби принудних мера, Запад недвосмислено показује да они не желе да приморају на промену политике Русије, већ желе да остваре промену режима”, рекао је Лавров на скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику. Према његовим речима, када су се раније уводиле санкције, било да је реч о Северној Кореји, Ирану или другим земљама, то се чинило тако да се наноси штета, „ударали су само по елити и нису наносили штету социјалној сфери, привреди”. „Сада истакнуте личности западних земаља говоре да треба уводити такве санкције које ће рушити привреду и изазивати народне протесте”, рекао је Лавров, а пренео Танјуг.
Прочитајте још: Шпијуни из Ниша
Министар иностраних послова Русије рекао је да приче о изолацијји Русије не заслужују да се о њима размишља, а да санкције руше систем међународних економских односа и принципе на којима су утемљени. Према његовим речима, западни партнери Русије у Украјини су хтели да је „насамаре”. „Дуго пре украјинске кризе у ваздуху је висило осећање да се наши односи са Западом приближавају тренутку истине”, рекао је Лавров и додао да је Запад „вољно или невољно” изабрао пут другачији од партнерства. „Наши западни партнери, у сусштини су кренули у Украјини на све или ништа, ударајући по сопственом принципу демократске промене власти, подржали су екстремисте. Како хулигани кажу, хтели су да нас 'насамаре', другачије ни не могу да кажем, да нас приморају да прогутамо понижење Руса и рускојезичног становништва у Украјини. Одабравши заоштравање ситуације заборавили су доста, између осталог Бизмаркове савете, који је упозоравао да би било најгрубља политичка грешка понашати се надмено према милионима припадника великоруског народа. Притом су то урадили свесно, схватајући како ће на то реаговати у Русији.” Први руски дипломата је подсетио да је председник Владимир Путин истакао да „у историји никада ником није успело да потчини Русију”. Он, је ипак, рекао да његова земља не намерава да одустане од сарадње са Европом, јер нико не намерава да „пуца себи у ногу”. Али, како је истакао, „сви схватају да се више не може радити као досад”. За покушаје доминације САД у свету Лавров је рекао да изазивају супротну реакцију. „Имамо милион потврда да по целом свету амерички амбасадори и емисари траже сусрете на врху и говоре, треба да казните Русију заједно са нама. То се чини у свим земљама без изузетка, укључујући и наше најближе савезнике. Многи разумни аналитичари схватају да се повећава разлика између глобалних амбиција администрације САД са реалним могућностима јер се свет мења”, нагласио је он и додао да „седморка” земаља са привредама у развоју већ има већи бруто друштвени прозизвод од „западне седморке”. Лавров је рекао да тежње САД доприносе формирању структура које ће тражити алтернативу „америчким рецептима за решавање проблема”, додајући да није реч „уопште о антиамериканизму, већ о природној жељи све већег броја држава да осигурају своје виталне интересе”. Неопходно је, истакао је шеф руске дипломатије, да државе поново размотре како да осигурају легално поштовање интереса свих на основу Повеље УН. С. Р. Извор: Политика  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА