Најновије

Фергусон: Американци извели војску на улице!

САД- Током друге, нешто мирниjе ноћи у Фергусону, америчком граду у Мисурију у којем трају протести због одлуке велике пороте да ослободи одговорности белог полицаjца Дарена Вилсона коjи jе са 12 метака убио ненаоружаног црнца-тинеjџера Mаjкла Брауна, ухапшена су „само“ 44 учесника протеста. Гувернер Mисуриjа Џеj Никсон послао на улице 2.200 припадника Националне гарде која званично представља резервни састав војске САД. 
Ово је саопштио шеф полиције округа Сент Луис Џон Белмар. Испред локалног седишта полиције, а његову „филијалу“ у самом Фергусону чувају оклопни транспортери, специјалци наоружани пиштољима и пушкама М4, док хеликоптер непрекидно „виси“ над центром града. Фергусон је град са двотрећинским црначким становништвом, а првог дана демонстрација било је преко 80 ухапшених. Гувернер Mисуриjа Џеj Никсон послао је у Фергусон - у помоћ полицији - 2.200 припадника Националне гарде. Три пута више него првог дана демонстрација. Демонстранти су запалили аутомобил патролне полициjе у Сент Луису (Фергусон је његов град-сателит), а полициjа jе прогласила протесте „нелегалним окупљањем“, упозораваjући демонстранте и новинаре да би могли бити ухапшени. Припадници Националне гарде су блокирали Западни флорисант, пут кроз Фергусон коjи jе прве ноћи протеста био поприште наjвећих паљевина и пљачки. Многи учесници протеста су носили плакате „Не пуцај!“ и „И живот црнца нешто вреди!“. Полициjа jе растерала око 100 најагресивнијих демонстраната коjи су извикивали пароле и носили транспаренте на коjима jе, између осталог, писало: „Нећете нас ућуткати“. Сви су били у мајицама на којима је писало „Мајкл Браун - то сам ја“ и сви су сложно скандирали: „Нема правде - нема мира!“ Oни су потом потиснути у правцу градске скупштине у где jе запаљено патролно возило, а полициjа за разбиjање демонстранциjа jе бацала сузавац и послала оклопне транспортере да успоставе ред. Mирни демонстранти су изашли и на улице Вашингтона и протестовали испред Беле куће. Углавном мирни протести одржани су и у другим мањим и већим градовима од Oкланда и Сиjетла на Западноj обали до Aтланте, Филаделфиjе и Балтимора на источноj. У Окленду је полиција ухапсила 43 демонстранта.
Прочитајте још:Километарска колона украјинских војних возила се упутила на Донбас
У Лос Aнђелесу jе око 500 људи свих раса, међу коjима су биле читаве породице, укључуjући децу, шетало у правцу полициjских станица. У Портланду и Денверу полициjа jе, према неким извештаjима, употребила сузавац. CNN jе jавио да су мањи и већи скупови одржани у 170 градова широм СAД. Извор: Факти.орг/ Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА