Најновије

ПСИХОЛОГИЈА: Љубав је смисао живота

Љубав је смисао живота. Љубав је оно што нас покреће да радимо, стварамо, правимо децу, помажемо другима и себи, учимо, развијамо се и будемо, здрави и срећни.
Илустрација (Фото: listen-hard.com)

Илустрација (Фото: listen-hard.com)

Љубав није уско везана за љубав према породици, вољеној особи (партнеру), пријатељима или другим особама. Љубав постоји у свему што нас окружује, постоји љубав према свему што постоји, љубав према самом себи, према стварању и раду, Богу/универзуму и према животу уопште. Када тако сагледамо љубав онда нам је јасно зашто је љубав смисао живота, постојања, здравља и среће. Људи који су пуни љубави они су здрави, развијају се, доносе добро себи и својој околини а они који пате од илузије љубави они су несрећни, имају проблема са здрављем, са самим собом и другима. Пре него што кажемо шта љубав није, односно шта је илузија о љубави треба рећи шта љубав заиста јесте. Љубав није ни мисао ни осећање, ни стање, ни понашање. Мисли, осећања, понашања и стања су само израз, манифестација љубави. Љубав је присутност, прихватање, једниство са собом, другима и универзумом, потпуна преданост без зависности. Љубав је када дајемо а не тражимо ништа заузврат. Љубав је слободни чин давања у којем уживамо и који нам не представља никакав напор, већ напротив испуњава нас. Право испуњење може доћи само из љубави.
Прочитајте још:СЕКС СКАНДАЛ: У Приштини студенткиња пристала на секс за шестицу (ВИДЕО)
На пример, ако радите са љубављу, рада за вас представља испуњење, свака ваша активност вас испуњава, даје вам смисао, снагу и мотивацију. Људи не раде само због новца. Новац је потребан за живот у друштвеном систему који су људи смислили и у том смислу је важан али новац није сам себи сврха већ само средство. Људи који воле они раде с љубављу и то их чини срећнима. На пример, постоје људи који имају толико новца да уопште не морају да раде у смислу обезбеђивања егзистенције. Већина њих ради, баве се оним што воле, а они који не раде брзо падају у депресију, бесмисао, ропство адикција и сл. Љубав кроз рад даје смисао постојању. С друге стране љубав је наш однос према другима, породици, пријатељима, клијентима, Богу/универзуму. Љубав је нераскидиво повезана са слободом. Љубав је слобода, љубав се не може изразити без слободе. Свака зависност блокира љубав. Љубав је бити једно са свим а уједно бити слободан од свега, јер љубав је постојање, кретање, а не учауреност. Пише: др Владимир Мишић Извор: Ваш психолог (vaspsiholog.com)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА